Nästa artikel
Nationell trafikvecka startar idag
NYHETER

Nationell trafikvecka startar idag

Publicerad 3 juni 2019
Under vecka 23, mellan den 3 och 9 juni, genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på nykterhet. Syftet med trafikveckan är att uppmärksamma vikten av att köra nykter.

Polisen jobbar aktivt med Nollvisionen som innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Varje år omkommer många människor i trafiken och en återkommande olycksorsak är alkohol eller droger.

– När alkohol eller droger är inblandade mångfaldigas risken för en allvarlig eller dödlig trafikolycka, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. Den som kör onykter utsätter sig själv och andra för stor fara!

Enligt Transportstyrelsen omkom 75 personer i alkohol- och/eller drogrelaterade olyckor under 2018.

– I de allra flesta fall är det den omkomna trafikanten själv som varit alkohol-eller drogpåverkad. Det gäller även gående och cyklister, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Under trafikveckan kommer polisen därför satsa extra på att göra nykterhetskontroller. Dessa genomförs med hjälp av utandningsprov när det gäller alkohol. Misstänkta drograttfyllerister medtas för urin- och blodprov.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Nykter trafik är en betydande grundbult i Nollvisionsarbetet och därför mycket prioriterad.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.