Bild
Nästa artikel

Njut av sommarens fröjder

NYHETER

Alla av oss som är ute och campar upplever varje år fantastiska platser. Så tar vi fram telefonen och tar några bilder men det är inte alltid som resultatet blir rättvisande. Varför inte ta fotograferandet ett steg till? Här är några tips!

Den digitala fotograferingen har gjort att det tas bilder i en takt som aldrig förr eftersom de flesta alltid har en kamera med sig. Visst är det en spännande utveckling men varför inte ta ett steg till och utveckla din fototeknik så du får bilder som slår dina vänner med häpnad när du berättar om dina upplevelser?

Har du en digitalkamera som inte är hopbyggd med din telefon kan du skapa bilder som ger betydligt fler möjligheter eftersom telefonens platta konstruktion omöjliggör vissa typer av bilder. Det behöver inte vara någon dyr kamera, tekniken har gjort kameror med stora möjligheter betydligt billigare de senaste åren. Lär du dig några få huvudregler kommer du dessutom att kunna få betydligt bättre bilder utan att krångla till det på något sätt.

Först och främst gäller det att ta många bilder. Att ta bort bilder är ju inget problem längre och minnen till kameror har haft en prisutveckling som gläder den snålaste. Köp extra minne och gödsla med bilder! Välj ut vilka du ska radera i datorn istället för i kameran! Kamerans skärm kommer att få dig att tro att bilden är felexponerad eftersom dess ljusstyrka är tänkt för ljusa förhållanden som utomhus en solig dag.

Men att ta många bilder gör ingen glad om du tar tio likadana naturbilder. Våga exprimentera med olika vinklar. Låt marken vara med närmast kameran. Kanske hittar du någon växt, sten eller annat som kan öka perspektivet i bilden. På många kameror kan du välja förinställda program för natur, utöver något läge för bäst för allt, välj då natur för att få bättre skärpedjup. På en naturbild vill du just ha skärpa överallt. Tar du det ett steg till ska du ha en liten bländare (högt tal) för att få det resultatet.


Tar du bilder på personer eller djur är det istället kort skärpedjup som gäller. Du vill ha ansiktet skarpt men utan att omgivningen gör bilden rörig. Tänk på vad som finns bakom och här väljer du kamerans läge för porträtt. Det ger en större bländare vilket suddar till det som är framför och bakom. Ställer du in kameran själv kan du få ännu mer oskärpa runt omkring den du fotograferar med kamerans största bländare (lågt tal).

När det gäller personbilder gör många misstaget att låta personen bli för liten. Gå hellre närmare än att använda zoom-funktionen eftersom ju mer zoom, desto kortare tid måste det vara för att inte få skakoskärpa! Lär du dig att använda zoomen rätt kan du få fram riktigt bra skärpedjup. Miner och ögon är väldigt viktiga och låt alltid skärpan ligga på ögonen! Ta inte bara en "likadan" bild, ta många! En liten blinkning kan förstöra den bästa bild! Det är speciellt viktigt om det är flera personer på bilden.

Fotografera betyder att skriva med ljus. Och hur ljuset faller i bilden är väldigt viktigt. Är ljuset fläckigt, kanske i skuggan av ett lövverk, blir bilden sällan bra. Sträva efter ett jämt ljus i ansiktet, och ha alltid solen i ryggen när du fotograferar. Välj en annan plats om solen lyser in i kameran.

Till skillnad mot telefonen kan du nästan alltid välja ISO-talet, hur ljuskänslig du vill att sensorn ska vara. Grundprincipen är att ju lägre ISO-tal, desto bättre färgkvalitet på bilden. Nackdelen är att ett lägre ISO-tal gör att kameran kompenserar med en längre tid och risken för skakoskärpa ökar. Längre tider än 1/60 sekund brukar vara svåra att få skarpa.

Ett problem för alla kameror är att förstå omgivningen. Ser kameran en stor vit yta, som en husbil, så tror kameran att det är fel och gör bilden mörkare vilket gör den vita ytan grå. Är det några personer framför så blir även de mörka och resultatet blir oftast inte särskilt lyckat. Många kameror kan hantera detta med exponeringskompensation, hur mycket blir en fråga om erfarenhet. Testa med någon familjemedlem framför bilen så vet du lättare när du ska ta bilden du inte kan ta om senare.

De här tipsen kommer inte att göra dig till en proffsfotograf men sannolikt till att dina bilder ger resan rättvisa. 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.