Det är nog inte sannolikt att det här ekipaget blir godkänt för Tempo 100 men modernare versioner kan redan nästa år få köras i hundra.

Nästa artikel
Norge diskuterar Tempo 100 till nästa år
NYHETER

Norge diskuterar Tempo 100 till nästa år

Publicerad 22 oktober 2019 (uppdaterad 24 oktober 2019)

Det är nog inte sannolikt att det här ekipaget blir godkänt för Tempo 100 men modernare versioner kan redan nästa år få köras i hundra.

I Norge har det lagts förslag om att införa Tempo 100 för bilar som drar husvagnar. Med nya assistanssystem anses de gamla reglerna om 80 km/t som högsta hastighet föråldrade och att man därför bör följa Danmarks och Tysklands exempel.

Norge tillämpar idag en högsta hastighet för bilar som drar släp på 80 kilometer i timmen. Denna lägre hastighet kan ställa till problem i trafiken då man får olika hastigheter, köbildningar och ibland inte helt trafiksäkra omkörningar. Flera länder har därför infört samma hastighetsregler för bilar med och utan släp.

– Derfor har Vegdirektoratet utredet om det er mulig å innføre 100 km/t som maksimal fart for kjøring med tilhengere som er godkjent for dette, upplyser samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) i ett svar han har gett Arbeiderpartiets samferdselspolitiske talsmann Sverre Myrli på Stortinget till den norska tidningen Motor.

Den norska Samferdselsministeren har gett Vegdirektoratet i uppdrag att utreda förändringen före årsskiftet vilket skulle kunna innebära att de nya reglerna kan träda i kraft redan 2020.

I Danmark har införandet av Tempo 100 varit omgärdat med en rad restriktioner, exempelvis krävs besiktning av varje enskilt fordon då de generella undantagen som kan utfärdas av andra länders myndigheter där de högre hastigheterna godkänns generellt hittills inte godkänts. Hur de eventuella nya reglerna kommer att kräva motsvarande besiktningar i Norge är inte känt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.