Bild
Nästa artikel
Norge får AutoPASS på färjor

Norge får AutoPASS på färjor

NYHETER

Det nya betalningssystemet börjar gälla efter årsskiftet och innehåller även en kraftig rabatt, 50 procent, för de som förskottsbetalar.

AutoPASS-bricka eller AutoPASS-färjekort blir inte ett krav utan de övriga betalningssätt som hittills funnits fortsätter, skriver norska Statens vegvesen i ett pressmeddelande.

Det nya systemet gäller på de flesta av norges färjelinjer med undantag av Troms, Finnmark, några överfarter i Trøndelag, Rogaland och på överfarten Moss-Horten. 

– Innføringen av AutoPASS for ferje vil forenkle hverdagen for trafikantene. Ferjeselskapene tar fremdeles imot betaling. Men et nytt selskap har fått oppdraget med å håndtere selve betalingstransaksjonene som styres inn mot en sentral AutoPASS-ferjekonto, säger projektledaren Dag Hole på Statens vegvesen.

På kontot kan kunden få en översikt på exempelvis genomförda resor och förskottsbetalningar. För de som har haft rabatter sedan tidigare blir AutoPASS en förutsättning för att dessa ska fortsätta att gälla.

AutoPASS-ferjekort gäller på färjelinjer med betalning för både passagerare och fordon medan AutoPASS-brikke gäller på färjelinjer med avgift enbart för fordon då passagerare reser gratis på dessa linjer. Förskottsbetalning ger privatpersoner 50 procent och företag 40 procent rabatt. De som har AutoPASS-brikke, men som inte har tecknat sig för ett AutoPASS-ferjeavtale får 10 procent rabatt. Betalning på plats sker till fullt pris.


Från 1 januari 2019 startar följande färjelinjer med AutoPASS brikkebetaling:  

  • Halhjem - Sandvikvåg
  • Arsvågen - Mortavika
  • Anda - Lote
  • Flakk - Rørvik
  • Brekstad - Valset
  • Bognes - Skarberget
  • Drag - Kjøpsvik  

Mer information om det nya betalningssystemet och övergångsregler finns på www.autopassferje.no. Även svenskar kan teckna sig för såväl AutoPASS-bricka som AutoPASS-färjekort.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.