Nästa artikel
Norge får separat körfält för tunga fordon
NYHETER

Norge får separat körfält för tunga fordon

Publicerad 5 november 2018 (uppdaterad 9 januari 2019)
Norge inför en ny regel för tunga fordon över 3,5 ton när de för första gången inför ett separat körfält för dessa fordon. Regeln gäller även husbilar över denna totalvikt.

Norsk vegvesen hoppas genom den nya regeln förbättra framkomligheten på en ny väg med dubbla körfält i vardera riktningen i Rogaland. Det blir reserverade körfält genom påbud för de tunga fordonen att köra i angivet körfält medan bilar under viktgränsen ska köra i det andra. Informationen om detta sker med två nya vägskyltar, en gul samt en blå.

– Målet er å bedre framkommeligheten for næringstrafikken til og fra Risavika havn, skriver Statens vegvesen i ett pressmeddelande där det också står, Det kan sjølvsagt bli kø i det vanlege køyrefeltet viss mange vel bil til og frå jobb, men slik trafikkbiletet ser ut nå, blir det betre for alle.

De hoppas på att den nya regeln ska förbättra framkomligheten för samtliga trafikantgrupper genom att inte blanda tung och lätt trafik även om det bara sker genom påbud/förbud för respektive fordonsgrupper på en och samma väg. Systemet har tidigare testats i ecempelvis Dublin. I norges stadsmiljöreglering, bymiljøpakken, är ett av målen, enligt pressmeddelandet, att begränsa personbilstrafiken och ett annat att ha god framkomlighet för näringstrafik, gods och kollektivtrafik.

Den blå skylten kan ha olika viktangivelser, 3,5 ton eller 7,5 ton och gäller för fordon med totalvikt över denna gräns.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.