Nästa artikel
Norge skärper synen på överlast
NYHETER

Norge skärper synen på överlast

Publicerad 3 april 2018
Den 1 mars i år ändrades reglerna för överlast i Norge och det blir lägre gräns för när böter utfärdas. Även om problemet inte är omfattande har även några andra länder, som exempelvis Österrike, skärpt både regler och kontroller.
Det är den norska tidningen Bobilverden som skriver om den nya synen på husbilar med överlast. Norrmännen räknar överlast på totalvikten, det som vi i Sverige just nu väntar på att regeringen ska ta beslut om. Den norska regeln för husbilar med en lägre totalvikt än 3 500 kilo har varit mycket flexibel och först när 30 procents överlast passerats blev det böter och en fråga som går vidare till anmälan. För mindre överlast än så har polisens enda reaktion varit att innan husbilen får åka vidare ska vikten ner till fordonets totalvikt, som oftast 3 500 kilo.

Nu minskas de i de närmaste 1 000 kilonas överlast till 500 innan det blir dags för böter och anmälan. Däremot ser inte norrmännen det som ett lagbrott i förhållande till behörigheten för körkortet, är gränsen för detta 3 500 kilo är överlasten inte en körkortsöverträdelse, enbart en överträdelse av lastreglerna.

– Bobiler har vi ikke så mange erfaringer med. I de tilfellene der de har overvekt er det bare få kilo, og det kan som regel rettes på stedet, sier fagleder Geir Thomas Finstad i Statens vegvesen til Bobilverden.no.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.