Grillar och öppen eld utgör en av orsakerna till bränder på campingar. Ha alltid släckningsredskap till hands, en olycka kan tyvärr hända snabbt.

Nästa artikel
Norge vill införa hårdare brandregler på campingar
NYHETER

Norge vill införa hårdare brandregler på campingar

Publicerad 10 augusti 2021 (uppdaterad 10 augusti 2021)

Grillar och öppen eld utgör en av orsakerna till bränder på campingar. Ha alltid släckningsredskap till hands, en olycka kan tyvärr hända snabbt.

Fritidsfordon är eldfängda, något som norrmännen nu tar fasta på när den norska regeringen lagt ett förslag om kraftiga förändringar i brandskyddsreglerna.

Det är bobilverden.no som uppmärksammat att den norska regeringen lagt ett förslag om både sektionsindelning och brandgator på norska campingplatser, vilket regeringen meddelat i ett pressmeddelande.

Reglerna föreslås träda i kraft det kommande årsskiftet.

Förslaget går ut på att öka säkerheten om en brand bryter ut. Genom sektionsindelningar på som mest 1 200 kvadratmeter med minst åtta meter breda "gator" emellan hoppas den norska regeringen på att eventuella bränder ska bli lättare att begränsa. Gatorna ska även göra det lättare för räddningstjänsten att nå fram till en brandhärd. Även avståndet mellan enskilda fritidsfordon kommer att fastställas till minst fyra meter.

Det nya regelverket föreslås gälla vid nyanläggningar och större ombyggnader av befintliga campingar, äldre campingar kommer i varje fall till att börja med inte att omfattas av de föreslagna reglerna. Trots det visar de norska myndigheternas agerande på att de ser brandrisken som ett problem som på sikt måste förbättras.

Har du en brandsläckare i din husbil eller husvagn? Det är den enklaste åtgärden du själv kan göra, en åtgärd som kan ändra ett händelseförlopp från en katastrof till ett mindre tillbud. Självklart ska de restriktioner som räddningstjänsten har respekteras och ha alltid släckningsredskap lätt tillgängliga när du grillar. Det är ingen som räknar med att en eld ska bli till en brand, ändå händer det.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.