Bild
Nästa artikel

Norges vackraste väg utsedd

NYHETER

Norska statens Vegvesen ger årligen pris till vackra vägar i Norge och det nyss utdelade priset gick till vägen över Ifjordfjellet i Finnmark.

– Ifjordfjellvegen är ett enastående exempel på hur operativa överväganden kan handhas på en ny vägs inriktning, där tvingande hänsyn till vintern i kombination med en känslighet för landskapets linjära mönster har tagits. Vägens inriktning ger ett väl matchade möte mellan vägtekniska krav och öppen mark, säger juryn i sin motivering till "Vegdirektørens pris for vakre veger".

Högfjällsvägen, fylkesveg 98, är öppen året runt och stod färdig 2015. När vägen anlades togs hänsyn till naturliga vindmönster vilket lett till att vägen hålls fri från snö utan ständigt vägunderhåll. Samtidigt erbjuder vägen en storslagen utsikt och går bitvis genom samelandskapet med dess kulturminnen.

Även det förra priset gick till en väg i Finnmark, då vann fylkesveg 889 till Havøysund. Då löd motiveringen att vägen var ett föredömligt exempel på en omsorgsfull och kreativ vägdragning i en natur med extrema väderförutsättniingar.

Taggar: Nyheter
Norges vackraste väg utsedd

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.