Nästa artikel
Norsk succé för digitala körkort
NYHETER

Norsk succé för digitala körkort

Publicerad 29 oktober 2019
I Norge introducerades digitala körkort den 1 oktober och med det var de först ut i Europa. Redan nu går det att konstatera att intresset har överträffat alla förväntningar.

Ett digitalt körkort är helt enkelt en tjänst där man via en app får tillgång till sitt körkort via sin smartphone, en tjänst som flera länder i EU håller på att införa. Norge började bygga tjänsten för tio månader sedan men har ändå redan kunnat sjösätta systemet.

Det har varit omdiskuterat om en sådan tjänst skulle bli uppskattad av bilisterna men om man ska tolka det norska intresset går det inte att förneka att det blev väsentligt högre än förväntat. Av de 2,2 miljoner som kan använda sig av tjänsten har redan hälften anslutit sig och lanseringen har skett utan problem.

Ett digitalt körkort gäller enbart inom respektive land men under de premisserna behöver förarna inte längre ha sitt fysiska körkort eller annan legitimation med sig.

Möjligen höjer en och annan på ögonbrynen över uppgiften att den äldsta som laddat ner appen är 97 år och totalt har 42 personer över 90 år gjort detsamma.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.