Nästa artikel
Norskt körkort blir digitalt
NYHETER

Norskt körkort blir digitalt

Publicerad 9 mars 2019 (uppdaterad 9 mars 2019)
Flera av våra grannländer tar nu steg för att göra körkorten digitala och i höst är det dags för Norge. Finland får sitt digitala körkort i vår och även Danmark står i startgroparna medan Estland valt en annan lösning.
– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget. Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag. skriver samferdselsminister Jon Georg Dale på norska Vegdirektoratet i ett pressmeddelande.

Det digitala körkortet blir även i Norge enbart nationellt gångbart och ersätter alltså i dagsläget inte helt och hållet det fysiska som fortfarande kommer att finnas och behövas vid exempelvis körning utomlands. Inom Norge kommer dock en mobiltelefon med digitala körkortet att vara gott nog.

Det nya systemet kommer inte att kosta den enskilde norrmannen något extra och blir heller inte något tvång. Systemet som tekniskt även tar hänsyn till den personliga integriteten ska vara i drift hösten 2019.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.