Nästa artikel
Nu är både värmen och fästingarna här
NYHETER

Nu är både värmen och fästingarna här

Publicerad 20 april 2018 (uppdaterad 20 april 2018)
På våren när temperaturen börjar överstiga 5° så börjar även fästingarna att bli aktiva och det kan de vara ända in i oktober. Inte bara vi människor är tillfälliga värdar utan även hundar och katter kan drabbas och få fästingburna sjukdomar.

Det är Väsby Djursjukhus som går ut med information om att det är dags att börja tänka på att det finns fästingaar och att dessa dessutom bär på flera olika sjukdomar som inte bara drabbar oss människor utan även ditt husdjur.

Så vad kan man då göra i förebyggande syfte och hur bör man agera om hunden eller katten skulle bli biten av en fästing? Detta trots att man ska vara medveten om att det ska mycket till för att fästingbettet utvecklas till en sjukdom då de flesta fästingar inte bär på smitta. Dessutom behöver ditt djur inte bli sjukt även om det blivit smittat men ta bort fästingen så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka ditt djur regelbundet under fästingsäsongen. Här får du veta mer om fästingar och om symtom på fästingburna sjukdomar.

Alla känner väl igen en fästing, det lilla irriterande djuret som är släkt med kvalster och spindeldjur. Dess utveckling från ägg till vuxen sker genom 4 olika stadier där 3 stadier kräver blod för att utveckling ska kunna ske.

På våren när temperaturen börjar överstiga 5°C så börjar även fästingarna att bli aktiva. Sveriges fästingsäsong kan börja så tidigt som i mars och kan sträcka sig ända till i slutet av oktober. På vintern så kryper fästingarna ner några centimeter under marken och går i dvala där de inväntar värmen.

Fästingen trivs i fuktiga och skuggiga miljöer, gärna i lövskog. När de är aktiva sitter de ca 10-20 cm högt upp i växtligheten och inväntar ett lovligt byte som kommer förbi. För det mesta så är deras huvudvärdar mindre däggdjur såsom sorkar och möss. Dock så är vi människor tillfälliga värdar liksom hundar, katter och hästar.

För att skydda dig och ditt djur mot fästingarna, och därigenom de fästingburna sjukdomarna, kan du använda en rad olika fästingmedel. Det finns allt från olika halsband, ”spot-on” preparat till tabletter.

De så kallade ”Spot-on” preparaten droppas på huden högt upp på nacken på din hund eller katt. Medlet sprids sedan över hela djuret inom 24-48 timmar. Djurets hudfett bör då vara intakt så hunden eller katten ska inte ha badat två dygn innan appliceringen. Dessa receptfria preparat hittar du på apoteket och i de fall som hunden blir dålig efter behandlingen bör du duscha och schamponera pälsen noggrant. Glöm inte heller att skölja ordentligt.

Fästinghalsband innehåller en liknande substans som den som ingår i spot-on preparaten. Halsbandet är endast avsett för hundar och skyddar i sex månader. Det fungerar så att det ständigt utsöndras en liten mängd av preparatet så att fästingarna inte gärna biter sig fast på hunden. Även detta receptfria halsband finns på apoteket.

Det finns även sedan nyligen receptbelagda fästingtabletter som ges i maten. Effekten uppnås redan efter cirka ett dygn och behandlingen ger skydd under en till tre månader. Medicinen är endast avsedd för hundar, för katter finns ett motsvarande preparat men då som ''spot-on'' lösning. 

I dagsläget finns det få medel för katter så se upp med vad du köper. Det händer att katter blir allvarligt sjuka med symptom som kramper men även dödsfall, därför bör du alltid kontakta din veterinär vid problem.

Sjukdomar:

Anaplasma (tidigare Ehrlichia)

Inkubationstiden är 1-2 veckor efter fästingbett.

Anaplasma är en mycket svårupptäckt bakterie på grund av att de symptom som kan förekomma även är vanliga för andra sjukdomar.

Vanliga symptom är feber, dämpat allmäntillstånd, nedsatt aptit, håglös, smärta och stelhet i lederna. Vissa individer kan även få svårt att koordinera rörelserna och blir vingliga.

Med kliniska tester samt blodprov kan diagnos ställas och antibiotikabehandling sättas in.

Borrelia

Inkubationstiden är 2-5 månader efter fästingbett. Smittöverföringen sker inte direkt utan först efter att den suttit och sugit blod i 1-2 dygn.

De vanligaste symptomen som uppkommer är vandrande hälta, feber, håglöshet samt rodnad i huden runt området där fästingen har suttit.

Precis som vid Anaplasman så ställs diagnosen efter klinisk undersökning samt blodprov. Ofta så krävs det även prover för att utesluta andra sjukdomar innan behandlingen kan sätts in.

Eksem

Hot spots, fukteksem, kan i vissa fall utlösas av fästingbett. Huden blir då röd, irriterad och kladdig och kan även göra mycket ont.

TBE

TBE är inte så vanligt förekommande hos hundar i Sverige. TBE är en zoonos, vilket är en sjukdom som kan drabba såväl djur som människor, och yttrar sig främst som en hjärninflammation.

Vad kan du göra?

Ha som vana att alltid undersöka din hund efter varje promenad. Har du en utekatt så passa på att känna igenom katten när den kommer in.

Fästingarna sätter sig gärna på ställen såsom ljumskar, armhålor samt i ansiktet runt ögon och öron. Men tänk på att de faktiskt kan sätta sig överallt på kroppen så när hunden eller katten undersöks, gör det noggrant.

Risken för smitta ökar ju längre tid som fästingen får sitta kvar. Så om du har hittat en fästing så ta bort den så fort som möjligt!

För att avlägsna fästingar så finns det idag en rad olika hjälpmedel såsom olika pincetter, små kofotsliknande fästingplockare samt lassopennan. Det går även bra att plocka bort fästingarna med fingrarna.

Oavsett om du använder dig av något hjälpmedel eller inte vid borttagandet av fästingen, så var försiktig så att fästingen inte spricker. Detta då det i sig ökar risken för smitta om just den fästingen skulle bära på någon smittsam bakterie. Skulle du mot all förmodan inte få bort hela fästingen, utan huvudet skulle råka bli kvar, så är det vanligtvis inte farligt. Du kan tvätta med klorhexidin, koksalt eller något liknande och hålla koll i några dagar. Vanligtvis så brukar resterna trilla bort av sig själv eller så kan du pilla bort det med en pincett efter någon dag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.