Bild
Nästa artikel

Nu är dagen längre än natten

UDDA

Idag inträffar vårdagjämningen, den tidpunkt då dagen blir längre än natten. Så nu om inte förr har årets säsong börjat på allvar och vi välkomnar den ljusa årstiden!

Ska vi vara riktigt korrekta så är inte vårdagjämningen den dag som är längst utan den tidpunkt, i år klockan 23:48 idag, då jordens axel är utan lutning mot solens ekvator. En annan faktor är att vi mäter tidpunkten för solens uppgång när den översta delen av solen passerar horisonten och vid solnedgången när den översta delen går under horisonten. Denna spetsfundighet gör att vi redan har någon minut längre dag än natt. Beroende på tidszon och en viss årlig förskjutning inträffar vårdagjämningen någon gång mellan den 19 och 21 mars.

I år fick vi dessutom uppleva en partiell solförmörkelse i stora delar av Sverige, en total blir det först 2126 men en sådan är väldigt spektakulär att uppleva!

Som om inte det var nog fick solen dessutom ett utbrott som gav oss extra vackra norrsken så långt söderut som en bra bit ner i Europa.

Den här dagen, 20 mars, är förutom allt detta FN:s dag för välbefinnande, mer perfekt valt datum kan man knappast tänka sig.

En sådan kombination lär det nog dröja längre än till 2126 innan vi får uppleva igen.

Nu struntar vi i sådana detaljer och njuter av att vi kommit in i den ljusare delen av året, den tid då vi gärna utnyttjar vårt mobila boende så mycket det bara går!
Taggar: Nyheter
Nu är dagen längre än natten
Nu är dagen längre än natten

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.