Nästa artikel
Nu blir laxen grillanpassad
NYHETER

Nu blir laxen grillanpassad

Publicerad 5 juli 2021 (uppdaterad 5 juli 2021)
Grillad lax ser många som en delikatess men ack så svår att få perfekt när den grillas. Detta menar sig Savolax att ha rått bot på med en ny metod vid framställningen.

Att grilla lax har ofta slutat med att laxen blir kokt, bränns fast eller trillar isär. Nu är det dock enklare än någonsin att servera en perfekt tillagad lax med en lätt röksmak, söt hetta och som dessutom är gjord på råvaror av högsta kvalitet. Det menar tillverkaren Savola blir möjligt med deras nya Grillmästarlax som är gjord på lax från norska Bömlo. Det ska vara den första rårökta och marinerade laxen som är skapad för grillen. Ingen folie eller fiskhalster behövs för att uppnå en perfekt grillad lax på bara 5 minuter.

– När man grillar lax i folie går man miste om mycket av den goda grillsmak som man hade fått om man lagt laxen direkt på gallret. Då kan man lika gärna köra den i ugnen. Konsumenter har efterfrågat en lax som klarar av att hålla ihop på grillen och det gör Grillmästarlaxen tack vare vår rökmetod, säger Anna Martinsson, VD på Savolax.

Savolax Grillmästarlax är precis som alla övriga produkter i sortimentet gjord uteslutande på lax från en och samma odling i norska Bömlo, som sedan förädlas i Göteborg. Först vänds Grillmästarlaxen i en blandning salt och socker vilket ger den en hållfasthet som gör att den kan grillas direkt på galler, därefter råröks den vilket innebär att den kallröks i exakt 10 grader i drygt 12 timmar. Det ger en mild röksmak som förhöjs vid grillning. Efter att den röks marineras den med olja, turkisk paprika, vitlök och örter.

Grillmästarlaxen går dessutom snabbt att grilla. Den behöver bara 5 minuter på hög värme för att komma upp i 52 grader i innertemperatur. Vill man ha en saftig rosa lax räcker det med 48 grader, eller 53 grader för den som vill ha sin lax mer tillagad. Det kanske man får ta mer på känn när det handlar om camping.

Nackdelen är att man bör befinna sig i Göteborgsområdet eftersom grillmästarlaxen först och främst säljs hos fiskhandlare och i utvalda dagligvarubutiker i och runt Göteborg.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.