Bild
Nästa artikel
Nu invigs världens första solcellsdrivna vätgastankstation

Nu invigs världens första solcellsdrivna vätgastankstation

NYHETER

Mariestads kommun blir först i världen med att öppna en off-grid soldriven vätgastankstation. Den 28 maj invigs tankstationen och i samband med det arrangeras ett seminarie med fokus på förnybara energisystem. 

Vi har vid ett antal tillfällen lyft problematiken med eldrift på husbilar, används den konventionella tekniken med batterier blir aktionsradien kort trots att batterierna väger mycket. För att ens möjliggöra den tekniska lösningen har EU ändrat i körkortsdirektivet och med vissa begränsningar i fordonskategorierna ökat den högsta tillåtna totalvikten på B-kortet till 4 250 kilo, något som ännu inte införts i Sverige och inte kommer att gälla husbilar.

En alternativ teknik är bränsleceller där både Mercedes och Volkswagen står i startgroparna och ett svenskt företag lyckats konstruera mer effektiva sådana vilket fick Bosch att inleda ett samarbete med dem. För dessa krävs vätgas som framställs genom att man splittrar vatten till syre och väte, och sedan tankas vätgasen på "vanligt" sätt. Restprodukten blir vatten.

Därför talar många om bränsleceller som grunden för framtidens fossilfria samhälle med högteknologiska off grid-lösningar för självförsörjande energisystem, minskad sårbarhet, ökad IT-säkerhet, med en trogen leverantör som levererar varje dag - solen. Mariestads kommun går från ord till handling och arbetar intensivt med omställningen från traditionell tillverkningsindustri till en hållbar framtid med nya arbetstillfällen.

– Att en förhållandevis liten kommun som Mariestad har lyckats etablera världens första anläggning för soldriven vätgasproduktion beror på en kombination av visionärt kommunalt ledarskap, politisk enighet, mod, handlingskraft med en tydlig målsättning att skapa nya arbetstillfällen, berättar utvecklingsstrateg Susanné Wallner. 

Utöver den solcellsdrivna vätgastankstationen, som invigs om cirka en vecka, pågår flera spännande satsningar och projekt inom ramen för ElectriVillage. Nästa steg är byggnationen av en ny förskola med soldriven vätgas.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.