Nästa artikel
Nu kommer fotokromatisk kontaktlins
NYHETER

Nu kommer fotokromatisk kontaktlins

Publicerad 12 mars 2020 (uppdaterad 12 mars 2020)
​Glasögon som mörknar vid tilltagande ljus har funnits länge men nu kommer tekniken även på kontaktlinser. Användningsområdena är många där även mörkerkörning uppges bli bättre.

Fotokromatisk teknik på glasögon är väl etablerad men när nu ​Johnson & Johnson Vision lanserar en kontaktlins som anpassar sig efter ljusets styrka förutses den innebära stora fördelar vid sportaktiviteter utomhus eller faktiskt även vid mörkerkörning. Kontaktlinsen säljs i Synoptiks butiker som i ett pressmeddelande skriver att man blir först ut när de nya linserna börjar säljas under det första kvartalet 2020.

– Den nya kontaktlinsen har många fördelar. Den korrigerar synfel så som en vanlig kontaktlins samtidigt som den anpassar sig efter ljusets styrka. Det innebär att man ser bra samtidigt som kontaktlinsen anpassar ljuset så det inte längre stör ögat. Den nya kontaktlinsen passar till exempel utmärkt i inomhusmiljöer där man besväras av stark belysning eller om man utövar någon utomhussport där man kan störas av solljus, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Kontaktlinsen har fler användningsområden. Exempelvis minskar den även bländning som kan uppstå vid mötande trafik.

– Vid mörkerkörning kan nya moderna billjus upplevas mycket starka och bländande. Med den här kontaktlinsen minskas bländningen av mötande billjus vilket gör den behaglig att använda såväl på dagen som på natten. Jag skulle säga att detta är det största genombrottet för kontaktlinser sedan endagslinsen lanserades, säger Stina Lönn.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.