Nästa artikel
Nu ska bilister varnas för diesel och bensin
NYHETER

Nu ska bilister varnas för diesel och bensin

Publicerad 1 april 2020
Det är dags att varna för bensin och diesel menar en grupp forskare som vill införa samma typ av varningsmärkning på bensinpumpen som på spritflaskor och cigarettpaket.

Diskussionen om att fossila bränslens skadlighet pågår för fullt även i dessa coronatider och nu menar en grupp forskare att bilister borde varnas om att förbränning av fossila bränslen påverkar miljön och klimatet. Detta skulle enligt forskarna ske genom att förse bensinpumparna på macken med samma typ av varningstext som exempelvis på cigarettpaket.

Debattartikeln publicerades i British Medical Journal den 31 mars där de framför att varningstexter även bör införas på fler varor och tjänster som på flygbiljetter samt elavtal utan förnybar energi. Bland de fem personer som står bakom artikeln finns en regionchef för folkhälsa samt fyra professorer i antingen hälso- eller miljövetenskap.

Tanken är att märkningen ska vara ett billigt och relativt enkelt sätt att få fler att reflektera över sin miljöpåverkan. Den långsiktiga planen är att få fler bilister att gå över till mer klimatsmarta bränslen.

– Varningstexterna kopplar ihop det abstrakta hotet av nödsituationen för klimatet med användningen av fossila bränslen här och nu, står det i artikeln.

Förslaget är alltså att bensin- och dieselpumpar på mackarna ska märkas på samma sätt som alkoholhaltiga drycker och tobaksprodukter. Där varnas konsumenterna för hälsoeffekterna av att exempelvis dricka alkohol eller snusa, och forskarna skriver även att rökning bland annat på grund av märkningen inte längre ses som ett vanligt livsstillsval utan ett skadligt beroende.

På vissa produkter finns även obehagliga och grafiska bilder för att varna konsumenterna och enligt det här förslaget kan bränslepumparna märkas antingen med enbart text eller kompletterat med bilder på följdverkningar av klimatförändringarna. Bilderna skulle kunna visa lungor som skadats av fossila utsläpp eller stormar och andra väderkatastrofer till följd av klimatförändringarna.

– Budskapet och bilderna ska vara skarpa och fångande, står det i förslaget. 

Om forskarna får som de vill rullas varningstexterna med tillhörande bilder först ut i höginkomstländer som exempelvis Sverige.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.