Nästa artikel
Nu ska mitträcken bli säkrare för MC-förare
NYHETER

Nu ska mitträcken bli säkrare för MC-förare

Publicerad 20 juni 2021 (uppdaterad 22 juni 2021)
De mitträcken som finns på våra 2+1-vägar minskar risken för mötesolyckor men för motorcyklister utgör de snarast en ökad olycksrisk. Därför får nu Trafikverket i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder som ökar trafiksäkerheten på dessa vägar.

Kan slätare räcken på våra 2+1-vägar ge ökad säkerhet när det gäller mötesolyckor men nu får Trafikverket i uppdrag att utreda åtgärder för att göra vägen med så kallad mittseparering säkrare för motorcyklister, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Dessutom behövs ett särskilt skydd för att motorcyklister inte ska glida under räcket. Kritiken mot räckenas utforming har under lång tid varit stark från bland annat organisationen Sveriges Motorcyklister (SMC).

– Sverige ligger i framkant i trafiksäkerhetsarbetet men ytterligare steg måste till för att nå nollvisionen om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor i Sverige. Därför får Trafikverket i uppdrag att se över vad som kan göras för att ytterligare öka trafiksäkerheten för motorcyklister, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i pressmeddelandet.  

I uppdraget till Trafikverket ingår att ta fram förslag på sträckor som kan förses med slätare räcken och skydd mot underglidning. Trafikverket får också i uppdrag att utreda ytterligare trafiksäkerhetshöjande åtgärder för motorcyklister.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 oktober 2021.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.