Nästa artikel
Nu ska ”Trafikstyrelsen” granskas av Konsumentverket
NYHETER

Nu ska ”Trafikstyrelsen” granskas av Konsumentverket

Publicerad 29 juni 2020
Med ett prispåslag på upp till 66 000 procent säljer sajten Trafikstyrelsen olika tjänster till bilägare. Nu ska Konsumentverket titta närmare på sidan.

De senaste åren har det dykt upp flera sajter på nätet som erbjuder olika tjänster för bilägare mot betalning – tjänster som annars är gratis att utföra direkt via Transportstyrelsen.

En av dem är Trafikstyrelsen.org som exempelvis säljer av- och påställning av fordon, beställning av registreringsbevis och registreringsskyltar samt ansökan om körkortstillstånd för 590 kronor per tjänst. 

Att kolla upp vem som äger ett fordon, något som går direkt via SMS hos Transportstyrelsen och kostar tre kronor, tar två vardagar hos Trafikstyrelsen och kostar hela 1 990 kronor – ett prispåslag på över 66 000 procent.

Anmälts av privatpersoner

Flera privatpersoner har anmält Trafikstyrelsen till Konsumentverket som nu inleder en granskning. Sidan kan ge intrycket att den tillhör en myndighet och det finns felaktig information om ångerrätten, enligt Konsumentverket. Dessutom saknas information om vem som står bakom sidan.

Konsumentverket skriver också att dessa tjänster används av en stor grupp bilägare där många inte alls vet att tjänsterna ofta är gratis att utföra hos Transportstyrelsen. Tjänsterna hos Trafikstyrelsen marknadsförs dessutom ofta i sökresultat hos Google där det inte framgår tydligt att tjänsterna finns gratis någon annanstans.

Innan det eventuellt blir tal om ytterligare åtgärder ska Trafikstyrelsen få yttra sig till Konsumentverket och svara på kritiken.

Dyker upp igen

– Vi ser allvarligt på om konsumenter vilseleds att tro att de har kommit till en myndighet men istället hamnar hos en annan aktör som kräver betalt för tjänsterna. Konsumenten drabbas av onödiga kostnader men det riskerar också att rubba förtroendet för myndigheterna, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket, till Vi Bilägare.

En liknande sajt, Trafikstyrelsen.com, har tidigare stängts ned. Nu verkar i princip samma tjänst ha dykt upp på domänen Trafikstyrelsen.org.

Finns det inget ni kan göra för att hindra den här typen av sidor från att dyka upp igen?

– Vi försöker agera så fort vi kan när vi ser att konsumenter har blivit vilseledda. Vi har även kontinuerlig kontakt med Transportstyrelsen i denna fråga. Det är viktigt för oss att nå ut med information till konsumenterna så de görs medvetna om att det inte är en myndighet som står bakom sidan. Det är dock svårt att förhindra att nya liknande webbsidor skapas, så det gäller att vi är snabba med att agera.

Fotnot: Vi har sökt Trafikstyrelsen.org för en kommentar.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.