Nästa artikel
Nu startar Hållbar Biltvätt
NYHETER

Nu startar Hållbar Biltvätt

Publicerad 31 januari 2017 (uppdaterad 31 januari 2017)
De som tvättar bilen på garageuppfarten släpper ut sammanlagt 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller. Det visar en branschgemensam rapport som släpps idag.

Glädjande nog blir det allt fler biltvättar som har kapacitet att ta emot husbilar och husvagnar. I vårt aktuella nummer av tidningen hittade vi 57 anläggningar runt om i landet.

Under de senaste 10 åren har tvätthallarna utvecklats med flera reningssteg vilket har gett radikalt minskade utsläpp som resultat. En modern biltvätt renar mellan 93 och 99 procent av utsläppen kopplade till biltvätt. 

Robert Dimmlich på Svensk Bensinhandel, som företräder drivmedelsstationerna och tillverkare av tvätthallsutrustning är stolt över utvecklingen, men beklagar att så många bilister fortfarande tvättar bilen på garageuppfarten.

-Våra medlemmar har investerat stora summor på bättre tvätthallar med effektiv rening, och då vill vi förstås att fler bilister tar sitt miljöansvar, säger Robert Dimmlich.

Svensk Bensinhandel tänker driva utvecklingen vidare och skapar därför initiativet Hållbar Biltvätt i samarbete med ett flertal kommuner och andra intressenter. Den gemensamma målsättningen är att få ner biltvättandet på gatan och dels hålla en hög och jämn rening på landets tvätthallar. Initiativet är dessutom branschgemensamt och kommer drivas av inhyrda hållbarhetskonsulter. 

-Miljönyttan av att bilister slutar att tvätta sina bilar på gatan är enorm. 1000 ton olja motsvarar 1/5 dels oljetanker eller nära 6000 badkar, olja som idag hamnar i våra sjöar och vatten, kommenterar konsulterna Magnus Hedenmark och Mattias Alkeblad.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.