Bild
Nästa artikel
Blir det här en udda bild i framtiden om polisen delegerar ut nykterhetskontroller till väktare?
Blir det här en udda bild i framtiden om polisen delegerar ut nykterhetskontroller till väktare?

Nu utreds om väktare ska kolla trafiknykterhet

NYHETER

Trafikverket och polisen ska utreda om trafiknykterhetskontrollanter, speciellt utbildade väktare och ordningsvakter, ska ges rätten att utföra nykterhetskontroller i trafiken.

Det är Aftonbladet som skriver att frågan utreds och att ordningsvakter och väktare "snart" kan ersätta polisen vid nykterhetskontroller längs vägarna.

De nya kontrollanterna ska kallas "trafiknykterhetskontrollanter" och möjliggöra att det blir fler nykterhetskontroller. De ska dock inte i formell mening vara poliser. Utredningen ska påbörjas under våren med målsättningen att de nya trafiknykterhetskontrollanterna ska kunna synas ute på vägarna under 2019. I samma utredning ska det undersökas hur man kan stödja företag och organisationer att genomföra egna nykterhetskontroller.

– Nu kraftsamlar Trafikverket och Polisen kring en viktig och prioriterad fråga, rattfylleri. Tillsammans ska vi skapa bättre förutsättningar för fler trafiknykterhetskontroller och på det sättet minska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken, säger Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör, enligt Aftonbladet i ett pressmeddelande.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.