Bild
Nästa artikel
Ny bensinstationsdöd kan bli följden av nya säkerhetskrav

Ny bensinstationsdöd kan bli följden av nya säkerhetskrav

NYHETER

Bensinstationerna i glesbygden har det tufft. Myndigheternas olika krav har tidigare lett till utslagning och riskerar återigen att tvinga runt 500 mackar att stänga av ekonomiska skäl.

Det är SVT Nyheter Västerbotten som uppmärksammar att nya säkerhetskrav kan bli för dyra för mindre bensinstationer att uppfylla. Den här gången riskerar cirka 500 bensinstationer att tvingas minska risken för läckage från rör och ledningar enligt nya föreskrifter från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Rören måste enligt direktivet rostskyddas innan juli 2022 vilket kan kräva investeringar på hundratusentals eller ibland miljoner kronor.

För de stora operatörerna innebär det inga större problem, rapporterar SVT, men många mindre stationer på landsbygden har inte råd med en sådan investering.

– Näringsidkare kan i värsta fall behöva stänga, säger Bogge Bolstad, affärsutvecklare på Vilhelmina kommun, till SVT.

Små lokala bensinstationer är ofta en knutpunkt i mindre samhällen och fungerar i många fall även som matbutiker, postutlämningsplatser och apotek. Tvingas de upphöra med bensinförsäljningen kan det i många fall göra att många andra funktioner försvinner eftersom även mindre inkomster från den försäljningen kan utgöra skillnaden mellan tillräckliga intäkter och nedläggning.

Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) kommer att lyfta frågan om mackarna till regeringen för att försöka förlänga tidsfristen för de nya säkerhetskraven.

Är du ute och kör på landsbygden kan du förstås underlätta för de mindre stationerna genom att välja att tanka där, i synnerhet om du utnyttjar möjligheten till fricamping i mackens närområde.
 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.