Bild
Nästa artikel

Ny bro över Göta älv 2020

TRAFIK

Idag korades vinnaren i arkitekttävlingen om Göta älvs-bron. Det är danska arkitektbyrån Arpeggio som får se sitt förslag bli verklighet år 2020.

– Det är som en balettdansös som doppar tån, säger stadsarkitekten Björn Siesjö om vinnarbron. Den nya bron, Hisingsbron, ska ersätta den gamla som byggdes 1939. De fem alternativen var Arpeggio, Götebox, Kronan, Puls och Reflektion. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén och juryns ordförande Björn Siesjö var två av de omkring 50 personer som var på plats för att följa presskonferensen. Men de som fick äran att öppna kuvertet med vinnaren var sjuåriga Jonatan och Julia.
– Nästa generation får öppna och avslöja, sa kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.
Juryn ska ha varit väldigt överens om vinnaren.
– Det är skulpturalt, ett landmärke även på natten, skapar öppet vattenrum, säger Björn Siesjö.
Representanter från vinnarbyrån var på plats och de sade
– Vi gjorde bara det som stod i tävlingsprogrammet....
Pylonerna på bron är högre än nödvändigt och uppges av arkitekterna kunna kopplas till en välkänd låttitel, "Stairway to heaven".
– Vi behöver stairway to heaven! konstaterade Annlie Hulthén då.

I slutet av presskonferensen satte Björn Siesjö in bron i Älvstranden-modellen.
– Visst är hon fin, säger han.
Programmet var en halvtimme långt och presskonferensen påbörjades med information om västsvenska paketet och en videopresentation om bland annat trängselskatten.Martin Öbo, biträdande direktör på fastighetskontoret i Göteborg, var en av dem som pratade.
– Nya bron är ett riksintresse, säger han.
Stadsbyggnadsdirektören Agneta Hammer var också på plats.
– Broar stimulerar till möten. Nya bron ger förutsättningar för hur stadsrummet kan utformas, säger hon.Birgitta Hellgren vid trafikkontoret beskriver Hisingsbron som den "kraftfullaste förbindelsen över älven".
Den nya bron ska stå klar 2020. Enligt kommunen ska Hisingsbron länka samman norra och södra älvstranden och vara en symbol för en sammanhållen stad. Bron ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubiléum år 2021.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.