Nästa artikel
Ny crowdsourcing-teknologi från Ford hjälper bilförare upptäcka potthål
NYHETER

Ny crowdsourcing-teknologi från Ford hjälper bilförare upptäcka potthål

Publicerad 21 februari 2017
Slitna vägar ligger bakom en tredjedel av alla bilolyckor varje år och Ford har därför presenterat ett sätt att undvika de vägskador som ofta uppstår efter vintern. Företagets nya crowdsourcing-teknologi gör det möjligt för förare att upptäcka dessa med hjälp av realtidskartor som baseras på information från internetanvändare.

Varje vinter medför försämrade vägar runt om i Europa, på grund av frystemperaturer, is och snö. Under 2011 anmäldes exempelvis 20 miljoner potthål, varav bara hälften åtgärdades. Fords forskningsavdelning arbetar nu på en crowdsourcing-teknologi, där information samlas in från förare som stött på hål efter vägen, vartefter andra kan se informationen och därmed undvika rutter med de upptäckta skadorna. Begreppet crowdsourcing kan beskrivas som en metod för att lösa problem, där en grupp människor bidrar till en gemensam lösning, vanligtvis med hjälp av internet.

– Tanken är att en virtuell karta över potthål upptäcker och registrerar hål samma minut som de uppstår och kan därmed varna andra förare för problemet. Våra bilar har redan idag sensorer som upptäcker potthål, men med den nya crowdsoursing-teknologin tar vi det hela till en ny nivå, säger Uwe Hoffmann, forskningsingenjör på Ford Europa.

Ford-modeller som Galaxy, Mondeo och S-MAX använder redan idag teknologi som upptäcker hål i vägen med hjälp av inbyggda sensorer, varefter bilens fjädring anpassas. Den framtida teknologin skulle innebära kameror och inbyggda modem. Tillsammans skulle dessa teknologier samla ihop information om hål, för att sedan dela detta i molnet. I dagsläget testar Ford sina nya modeller i Belgien, på en 1,9 kilometer lång mardrömssträcka, full med potthål. Tester av den nya crowdsourcing-teknologin kommer börja senare under året.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.