Nästa artikel
Ny krockdocka efterliknar äldre kvinna
NYHETER

Ny krockdocka efterliknar äldre kvinna

Publicerad 13 november 2017
Målet med europeiskt forskningsprojekt är att bilar ska kunna ge bra skydd även åt någon med skör benstomme och stela leder.

Svenska bilsäkerhetsföretaget Autoliv har börjat krocktesta med en docka som motsvarar en 70-årig kvinna som är 161 cm lång och väger 73 kilo.

– Traditionellt har säkerhetssystem designats utifrån en 45-årig man. Vid frontalkollisioner används idag en krockdocka som storleksmässigt representerar en genomsnittlig man. Att istället använda en krockdocka som representerar en äldre person med en annan kroppskonstitution är ett viktigt steg för att utveckla skydd som passar äldre, säger Cecilia Sunnevång, forsknings­chef på Autoliv Global Research.

Enligt Autoliv förväntas mer än 20 procent av alla förare vara äldre än 65 år 2030. Med ålder kommer också krämpor som skörare benstomme och stelare ligament, vilket kan innebära att dagens konstruktion av bilbälte och krockkudde kanske inte erbjuder optimalt skydd för den åldersgruppen.

Autolivs utvärdering av krockdockan ingår i EU-projektet ”Seniors” och förutom Autoliv ingår också biltillverkarna Ford och Fiat Chrysler.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.