Bild
Nästa artikel
P-vakter skulle spana efter bilmålvakter men fastnar i telefonköer.
P-vakter skulle spana efter bilmålvakter men fastnar i telefonköer.

Ny lag stoppar inte bilmålvakter

NYHETER

Den lag som skulle förhindra fusk med skatter/avgifter och hindra att svårt skuldsatta personer utnyttjades har visat sig svår att praktisera.

Den första juli förra året trädde en lag i kraft som skulle förhindra att svårt skuldsatta personer registrerades som ägare till bilar som de själva inte nyttjade.
 
Syftet med de så kallade bilmålvakterna är att undkomma trafik- och fordonsrelaterade skatter och avgifter. Detta genom att personen som står som ägare till bilen har så få tillgångar och stora skulder att Kronofogden helt enkelt inte kan utkräva något i betalning för exempelvis utebliven fordonsskatt.
 
Den nya lagen som gick ut på att Kronofogden skulle få beslagta själva fordonet har dock inte motverkat problemet, det visar en granskning som Dagens nyheter gjort.
 
Fortfarande finns 121 personer i Sverige som äger fler än 100 fordon var, 11 av dem äger mer än 1 000 fordon.
 
– Vi har inte resurser att åka runt och spana efter bilar, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden, till Dagens nyheter.
 
I första hand skulle parkeringsvakterna upptäcka dessa bilar. De måste dock kontakta Transportstyrelsen över telefon för att få fram uppgifter och riskerar då att hamna i långa telefonköer, något som försvårat kontrollerna.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.