Bild
Nästa artikel
Ny Mercedes får backhjälp

Ny Mercedes får backhjälp

NYHETER

Nya Mercedes GLE lär bli en utmärkt dragbil med både hög effekt och gott om utrymme men möjligen kommer prislappen att bli en nackdel. En viktig nyhet för alla husvagnsägare är att den blir utrustad med backningsassistans för släp.

Nu kommer även Mercedes med ett system för att assistera vid backning. Systemet kallas Trailer Manoeuvring Assist och systemet styr bilen på egen hand vid backning med släp i hastigheter upp till 5 km/h. Föraren anger på bilens infotainmentskärm vart bilen ska backa och föraren kan hålla koll på situationen med hjälp av backkameran.

Men även i övrigt kommer den senaste generationen av GLE som börjar säljas 2019 med en rad intressanta lösningar som det aktiva fjädringssystemet E-Active Body Control. I det samarbetar luftfjädring med ett elektriskt 48-voltssystem. Mercedes säger att detta är enda systemet där fjädring och stötdämpare kan styras individuellt på varje hjul, med fördelarna att det motverkar krängningar, lutningar eller nigningar.

E-Active Body Control är speciellt användbart om bilen kört fast, systemet höjer och sänker alla hjul individuellt som om att bilen ”ruskar” sig loss. Under färd skannas efter ojämnheter i vägbanan framför och sedan anpassar fjädringen efter det.

Hjulbasen har utökats med 8 centimeter, vilket ska ge mer benutrymme till passagerarna. Det går att få en tredje sätesrad och andra sätesraden kan fällas och justeras elektriskt, skärmarna i förarmiljön har blivit större och Mercedes har integrerat sitt nya röst- och geststyrda infotainmentsystem MBUX i bilen. 

Bland motoralternativen finns en 6-cylindrig bensinmotor på 367 hästkrafter (389 med tillfällig boostfunktion). Den använder sig av mildhybridteknik där eldrift går in tillfälligt och stöttar och sänker utsläpp. En dieselmotor är också på gång, likaså en laddhybridvariant med vad Mercedes klassar som ”i synnerhet lång” räckvidd.

Nya GLE lanseras i början av 2019, men innan dess visas den upp på bilsalongen i Paris i oktober. Då kanske vi får reda på priser också. 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.