Nästa artikel
Ny nationell rekommendation för barn i bil
NYHETER

Ny nationell rekommendation för barn i bil

Publicerad 21 mars 2017
Flera organisationer och företag går ut med en ny nationell rekommendation om barns säkerhet vid färd i bil. Inte minst vid färd i husbil är det viktigt att tänka på att barn under fyra år färdas bakåtvänt.

Sverige har en hög säkerhet för barn i bil jämfört med andra länder. För att behålla och stärka den svenska bilbarnstolskulturen har det tecknats en överenskommelse om en nationell rekommendation för barns säkerhet i bil. Transportstyrelsen är en av representanterna bakom rekommendationen.

Även om andelen barn som åker bakåtvänt är hög i Sverige behövs kontinuerligt arbete med att uppmuntra och informera nya föräldrar om att låta barnen åka bakåtvänt.

Huvudbudskapet i den nationella rekommendationen är att små barn ska sitta bakåtvänt till minst fyra års ålder. Om man vänder ett barn framåt redan vid två-tre års ålder, så ökar risken för en allvarlig skada i en frontalkollision med upp till fem gånger. Ur krocksäkerhetssynpunkt har det ingen betydelse om den bakåtvända bilbarnstolen placeras i fram- eller baksätet, förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. För de större barnen är det säkrast att åka i bältestol, bälteskudde eller integrerat barnskydd.

Den allra första gemensamma rekommendationen för barns säkerhet i bil togs fram på initiativ av Folksam år 2006, då för att hejda utvecklingen när man upptäckte att andelen barn som åkte bakåtvänt minskade.

Bakom den nya gemensamma rekommendationen står Folksam, Trafikverket, Transportstyrelsen, Audi, Ford, Hyundai, Isuzu, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Suzuki, Subaru, Seat, Skoda, Toyota, Volvo, Volkswagen, Bil Sweden, NTF, VTI, Axkid, Britax, BeSafe, Maxi-Cosi och Autoliv.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.