Nästa artikel
Ny professor i trafiksäkerhet hos VTI
NYHETER

Ny professor i trafiksäkerhet hos VTI

Publicerad 9 december 2020 (uppdaterad 9 december 2020)
Samtidigt som Norge mer stadigvarande visat sig ha säkrare trafik än den i Sverige har VTI utsett Astrid Linder till professor inom trafiksäkerhet med inriktning mot skadeprevention på VTI.

I dag skriver VTI på sin hemsida att de sedan tidigare har fem professorstjänster inom områdena HMI (människa-maskin-interaktion) inom transportsektorn, nationalekonomi med inriktning mot transporter, väg- och banteknik och miljöanalys med inriktning mot transporter. Med en ny utnämning tillförs ytterligare ett område.

– Det finns en stor potential att utveckla trafiksäkerhetsforskningen vid VTI vidare, bland annat i ljuset av Agenda 2030 och hållbarhetsmålen. Här kommer tillsättningen av professorstjänsten helt rätt i tiden, säger Tomas Svensson, generaldirektör vid VTI på deras hemsida.

Astrid Linder har ett gediget CV inom sin genre och har arbetat med personskadeprevention sedan slutet av 90-talet. Hon är utbildad civilingenjör i teknisk fysik och blev teknologie doktor i trafiksäkerhet 2002 vid Chalmers tekniska högskola. 2016 utnämndes hon till adjungerad professor i personskadeprevention vid Chalmers. Till VTI kom hon 2005 och har sedan dess varit forskningschef och chef för enheten Trafiksäkerhet och trafiksystem. Förutom att ha bidragit till utvecklingen av trafiksäkerhet genom olika forskningsprojekt har hon deltagit i ett antal olika internationella samarbeten och erhållit flera internationella utmärkelser.

Sedan tidigare är det känt att äldre personer samt kvinnor klarar sig sämre vid kollissioner än män eftersom krockproven hittills optimerats för männen, något som VTI tagit fasta på även i sitt internationella samarbete. Astrid har gjort sig känd för sitt arbete med att utveckla kvinnliga humanmodeller för krockprovning, såväl fysiska krockdockor som virtuella. För närvarande koordinerar hon också ett omfattande EU-projekt kallat VIRTUAL, som syftar till att utveckla virtuella krocktestmetoder för att få bättre resultat för de grupper som hittills inte varit prioriterade.

– Jag ser fram emot att i min nya roll fortsätta att bidra till att utveckla trafiksäkerheten och på så sätt minska antalet döda och omkomna i trafiken, säger Astrid Linder.

Hon betonar att arbetet med att utveckla trafiksäkerheten är ett samarbetsprojekt som sker både nationellt och internationellt.

– Sverige har bidragit med värdefull kompetens och erfarenhet i det internationella arbetet med att förbättra trafiksäkerheten samtidigt som vi hittar idéer och inspireras av andra länder. Här vill jag fortsätta att bidra.

Astrid Linder tillträder den nya professorstjänsten 1 januari 2021.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.