Nästa artikel
Ny rapport om besiktning från Transportstyrelsen
NYHETER

Ny rapport om besiktning från Transportstyrelsen

Publicerad 6 oktober 2020 (uppdaterad 6 februari 2023)
För nio år sedan avreglerades besiktningen. Prisutvecklingen är fortsatt blandad men generellt sagt har kontrollbesiktningen blivit dyrare men visste du att antalet besiktningstekniker minskar samtidigt som stationsantalet ökar?

Transportstyrelsen undersöker varje år läget på besiktningsmarknaden sedan den konkurrensutsattes 2010. Rapporten för 2019 är nu färdig och summerar utvecklingen för de första nio åren.

Antalet besiktningar ökade något, 2019 gjordes cirka 5, 60 miljoner besiktningar, vilket är en ökning med nära två procent jämfört med 2018.

– Det finns flera orsaker till att antalet besiktningar varierar över tid, Det beror på att antalet nyregistrerade fordon och skrotade fordon varierar år från år och antal fordon som är i trafik, säger Peter Holmlund, utredare på Transporstyrelsen i ett uttalande på deras hemsida.

Priset för att besiktiga en personbil har ökat mer än konsumentprisindex men för efterkontroll har däremot priserna minskat för personbilar, lätta lastbilar och bromsade lätta släp. Marknadskoncentrationen är fortsatt måttlig. Koncentrationen har totalt sett över tid minskat på besiktningsmarknaden på grund av ökad konkurrens.

Antalet besiktningsstationer för lätta fordon fortsätter att öka, 2019 ökade antalet från 500 till 533, sju procent fler. Trots det minskar antalet besiktningstekniker från 1 994 till 1 936, 2,9 procent, vilket betyder att vi får fler men mindre besiktningsstationer.

En sak som rapporten uppmärksammar är att 50 000 hybridfordon, fordon som använder två eller flera kraftkällor, inte miljökontrolleras avseende emissioner. En annan faktor är att felaktigt underkända besiktningar orsakar fordonsägarna kostnader i form av onödiga reparationer och ombesiktningar.

Transportstyrelsen skickar inte längre ut någon påminnelse om besiktning vilket ställer krav på fordonsägaren att hålla koll på när nästa besiktning ska ske. En ny bil ska besiktigas senast tre år efter den månad som bilen togs i bruk, efter den första besiktningen får det som längst ta 24 månader till nästa besiktning och därefter gäller maximalt 14 månader mellan besiktningarna.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.