Nästa artikel
Ny större VW California
NYHETER

Ny större VW California

Publicerad 17 augusti 2018 (uppdaterad 17 augusti 2018)
På Caravan Salon 2018 kommer Volkswagen att premiärvisa produktionsmodellen av California XXL. Modellen är baserad på Crafter och visades upp som konceptfordon för ett år sedan.
California XXL, eller Grand California som den också kallas, får den officiella premiären den 24 augusti och kommer till stora delar att vara likartad mot konceptfordonet vars bilder du hittar i bildspelet för konceptmodellen. Den nya parallella modellen får ses som en fortsättning på deras T6-baserade California som i sin tur möjligen kan ses som en fortsättning till den klassiska "Folkabussen" eller "Bulli" som den kallas på tyska. Namnet California började VW använda 1988 på den tredje generationen av Bulli och i början av 2019 är det dags för de första leveranserna av den senaste versionen.

Det är lite av ett jubileum, 30 år sedan namnet började användas men även att det producerats fler än 160 000 exemplar ur de olika modellserierna med namnet California vilket gör husbilar med namnet California till den mest producerade någonsin.

Det är en distinkt förändring från den T6-baserade Calfornia men när det gäller lackeringen finns ändå likheter och Grand California som ligger i sexmetersklassen finns i både en enfärgad version och med tvåtonslack. Det som utmärker den nya modellen är det höga taket som ger ett luftigt intryck och förstås ståhöjd samt att den nya har hygienutrymme.

För barnfamiljer kan nämnas att sätet i sittgruppen är utrustat med ISOFIX-fästen.

Inredningen är ljus och i bak finns ett hygienutrymme med både toalett och dusch (840 x 800 mm) där handfatet är utfällbart, det finns takfönster även för ventilation och sensorstyrt ljus. Köket har en tvålågig spis, ett 70 liters utdragbart kylskåp med frysfack som kan nås även från utsidan och en 110-liters färskvattentank. I bak finns två sovplatser och det går även att välja till en extra taksäng för barn. Skåpen utnyttjar takhöjden och i sittutrymmet med plats för fyra personer finns högtalare som kan styras med Bluetooth vilket gör att man inte måste använda bilens infotainmentsystem då högtalarna kan kopplas ihop med en smartphone, tablet eller laptop.

Dörren har yttre belysning, myggnät och elektriskt manövrerad instegstrappa. Vill du duscha ute finns en kopplingsplint med både varm- och kallvatten.

Som extrautrustning finns fyrhjulsdrift (4MOTION), takmonterad AC vid sovutrymmet, cykelhållare, specialanpassade campingmöbler som passar i bakdörrens fack, solpaneler, satelitantenn och wifi.

Crafter är utrustad med flera förarstöd som "Front Assist surroundings monitoring system with City Emergency Braking function" kort sagt automatisk broms, körfältshållare, döda vinkeln-varning, varning för hinder vid backning, backkamera, parkeringsassistans, sensorstyrt sidoskydd och adaptiv farthållare.

I samband med premiärvisningen utlovas ytterligare detaljer och tekniska data.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.