Nästa artikel
Ny svensk offroadhusbil
Nytt 2024

Ny svensk offroadhusbil

Publicerad 2023-09-04 07:21 (uppdaterad 2023-09-07 13:08)
Trenden med husbilar byggda för offroadkörning och äventyr ökar starkt i Europa. Kolla in nya svenska äventyrsbilen Dovra som visades i Düsseldorf.

Johan Särefors och Johan Ingvarsson är mästare på att bygga saker. Med en bakgrund inom möbel- och inredningsbranschen samt tidigare erfarenhet av att driva framgångsrika företag har de vad som krävs för att förverkliga sina idéer.
Deras egen erfarenhet av husbilsbranschen handlar om egen användning av husbilar och husvagnar. Men de saknade något på marknaden: En riktigt kompetent och komfortabel äventyrsbil. Året var 2018 när visionen om Dovra föddes. Ett år senare inleddes förverkligandet av den ultimata äventyrshusbilen.
 
Deras vision var tydlig - de ville skapa en husbil som var både pålitlig och intuitiv att använda. Varje detalj skulle vara genomtänkt, från luckor med handtag till en perfekt manöverpanel. För att nå detta mål, inledde de bland annat ett nära samarbete med Mercedes.
 
Dovra levereras komplett från start, med endast klädseln som ett anpassningsbart element. Detta gör att Dovra är redo att användas utan krångliga tillbehörslistor vilket underlättar såväl serietillverkning som reservdelshållning.
Designen andas Skandinavien med en svensk touch. Målet är att erbjuda en känsla av hemtrevnad, som att vistas på ett exklusivt hotell. Allt i Dovra är svensktillverkat, från vinsch och fast monterad stege till takplattform med solpaneler – som du faktiskt kan gå på. För att klara rejäla skyfall är även insidan av bakdörrarna regnsäkrade. Husbilen är också välisolerad för att klara ett bistert klimat.
 
Soffan i Dovra är inte en vanlig soffa. Den har noggrant designats för att garantera rätt sitthöjd och komfort, man sitter skönt i den helt enkelt! Fyrhjulsdrift är givetvis standard till de två modeller som initialt finns i utbudet. Ett utbud som grundarna mycket väl kan tänka sig att bredda och då nödvändigtvis inte med fler husbilar.
– Varför inte specialvagnar? Släpvagnar för jägare eller fiskare att dra bakom husbilen. Givetvis i samma stil och med fullt fokus på användarnytta och skön design, säger Johan Särefors.
 
Grundarna drömmer själva om att möta en Dovra på vägen där ägaren har satt sin egen personliga prägel på bilen, kanske med en kajak på taket och spöhållre på sidorna!
 
Det nya husbilsmärket Dovra är resultatet av en passionerad strävan efter att skapa den ultimata äventyrsbilen. Där funktionalitet och design förenas med svenska rötter och skapar en unik och minnesvärd körupplevelse. Med denna husbil är tanken att man ska ta sig ut på vägen med stil, made in Sweden!
 
Missa inte att kolla hela utrustningslistan på Dovras hemsida

 

Johan och Johan visar upp sitt verk för intressenter på mässan i Tyskland.

Respektingivande front med vinsch för att dra upp sig själv eller kompisarna ur lerhål och surdiken. Extraljus från Vision X.

Blinkers med skydd mot träd och grenar skulle behövas även på vanliga husbilar ibland...

Smart ramp på bakdörren där reservhjul, men också andra lasthållare till skidor, lådor och annat kan fästas.

Skylthållaren avslöjar att ett annat svenskt företag verkar inblandat i komforthöjande teknik. Alde Compact 3030 vattenburen värme inkl. free flow varmvatten.

FAKTA: Dovra RIG

RIG X-610 / RIG X-730
Basfordon: MB Sprinter 4x4
Motor: 2,0 L turbodiesel, 190 HK
Växellåda: 9G-Tronic automat
Bältade platser: 4
Antal bäddar: 2 / 2+2
Totalvikt: 4100 / 5380 kg
Längd: 6100 / 7540 mm

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.