Bild
Nästa artikel
Ny teknik ska förhindra spökförare

Ny teknik ska förhindra spökförare

NYHETER

När bilar kör åt fel håll på motorvägar kan det leda till allvarliga olyckor, 2017 omkom 22 personer på det sättet i Tyskland. Nu lanserar Ford en teknik för att försvåra sådana förarfel.

Allt fler förarstödssystem blir standard i såväl husbilar som vanliga personbilar och nya Ford Focus innehåller en hel del ny, avancerad teknik som aldrig tidigare funnits i deras modeller. Bland annat finns Wrong Way Alert som varnar förare på väg in på förbjudna vägar, någonting som kan få mycket allvarliga konsekvenser om det till exempel gäller motorvägar. Förarstödsystem har tidigare snabbt spridit sig till övriga fabrikat och modeller och numer betraktas fil-hållare, fotgängarigenkänning och automatiska bromsar som något nästan alldagligt.

Wrong Way Alert-tekniken i nya Focus är dock relativt ny och bygger på igenkänning av trafikskyltar där syftet är att förhindra att förare kör upp på motorvägen åt fel håll. Dessa felkörningar är vanligare än de flesta tror och på flera språk har fenomenet skapat termen ”spökförare”: "Geisterfahrer" på tyska, "spookrijder" på holländska och "conductor fantome" på franska. Enbart under 2016 avbröt tyska radiostationer program 2 200 gånger för att utfärda "geisterfahrer"-varningar.

Dessa olyckor kan vara förödande. Förare som är trötta, förvirrade av undermåliga vägmärken eller körning i dåligt väder kan göra felsvängningar, som resulterar att de sätter sig själva och andra människor på motorvägen i verklig fara, säger Jan Guesten, utvecklingsingenjör, Driver Assistance Technologies, Ford of Europe.

Wrong Way Alert bygger på Fords befintliga teknik för igenkänning av trafikskyltar, Traffic Sign Recognition, som använder GPS-information från navigationssystemet för att identifiera bilens position och en framåtriktad vindrutekamera för att upptäcka skyltar som hastighetsbegränsningar och visa dem för föraren på instrumentbrädan eller i Head Up-displayen. I situationer där en förare passerar två "förbud mot infart med fordon"-skyltar på endera sidan av en påfart till en motorväg eller dubbel körväg, varnar Wrong Way Alert föraren med signal och varningsmeddelande om att vägen är belagd med förbud och uppmanar föraren att kontrollera körriktningen.


Ford testade tekniken, som för närvarande är tillgänglig för kunder i Österrike, Tyskland och Schweiz, på företagets testbana i Lommel, Belgien, med hjälp av ”förbud mot infart med fordon”-skyltar som var uppsatta på påfarter. För att testa flera olika typer av korsningar monterades systemets kamera framför en dataskärm som visade en virtuell körmiljö som skapades med hjälp av GPS-data i realtid.

I Fords video kan du se hur tekniken fungerar https://youtu.be/V-au9oHm7xY

Taggar: Nyheter
Ny teknik ska förhindra spökförare
Ny teknik ska förhindra spökförare

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.