Nästa artikel
Ny utredning föreslår bro till Finland
NYHETER

Ny utredning föreslår bro till Finland

Publicerad 15 juli 2020 (uppdaterad 15 juli 2020)
Nu finns ett konkret förslag på hur en bro över Kvarken mellan Sverige och Finland skulle kunna se ut. Prislappen för den runt 60-76 kilometer långa bron blir mellan 30-50 miljarder och förslaget tas positivt emot av Kvarkenrådet.

Det är tidningen Vasabladet som uppmärksammat att de två finska experterna Esa Eranti, expert på byggande i vatten, och Antti Talvitie, expert på transportfrågor, har tagit fram ett konkret förslag på hur den gamla drömmen om en bro över Kvarken mellan Sverige och Finland skulle kunna förverkligas.

– Vi tycker det är glädjande att experter utanför regionen ser potentialen i det här, och vi tittar gärna närmare på det här, säger Mathias Lindström till SVT, chef för Kvarkenrådet om en Kvarkenbro.

Det finns två förslag på hur bron skulle dras, ettdera från Björköby till Ostnäs eller mellan Holmsund och Klobbskat. Bron skulle innebära att man från Umeå skulle kunna ta sig till Vasa på en timme.

– Fartygstrafiken är känslig för störningar, som strejker. För gods norr om Tammerfors skulle Kvarkenförbindelsen spara mycket tid, mer än tio timmar då man slipper färjetidtabellerna, säger Antti Talvitie till Vasabladet.

Därutöver diskuteras en fast förbindelse mellan Helsingfors och Tallinn vilket skulle skapa en fast förbindelse från norra Sverige, genom Baltikum till Polen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.