Bild
Nästa artikel
Nya bötesbelopp för överlast av husbilar och husvagnar

Nya bötesbelopp för överlast av husbilar och husvagnar

Nyheter

Nu har de nya bötesbeloppen för överlast bestämts och det börjar redan vid en procent. Fördelen är att färre riskerar indraget körkort.

Överlast av husbilar och husvagnar har varit ett trätoämne i många år. Det största problemet har varit att många riskerat att få körkortet indraget redan vid låga överlaster.

Det beror på att överlasten tidigare beräknades i procent av den angivna lastvikten, och den kan som bekant vara låg i många husbilar och husvagnar. 

 Nu beräknas istället överlasten på fordonets totalvikt och då blir bilden en annan. I tabellen redovisar vi de nya bötesbeloppen och vad det förmodligen innebär för husbilar med totalvikterna 3 500 kg och 4 250 kg. Vid en överlast av 10 % så utfärdas en varning och överskrider man 30% så kan körkortet återkallas. 


Nya bötesbelopp för överlast av husbilar och husvagnar

Nu är det inte så enkelt att man kan lasta in hur mycket som helst enligt tabellen ovan och tänka att exempelvis femhundra kronor inte är så farligt. Det finns nämligen även begränsningar vad gäller fordons axeltryck.

Om man exempelvis lastar tungt i lastutrymmet längst bak i husbilen påverkar det bakaxeln, lastens avstånd till bakaxeln påverkar axeltrycket. Ett långt överhäng på husbilen har större hävstångseffekt. Information om axeltryck finns på typgodkännandeskylten som ofta sitter lågt placerad vid bodelsentrén eller under en panel vid passagerardörren.

En annan sak att ha i tankarna är att överlast kan påverka körsäkerheten och ge ökat däckslitage.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.