Bild
Nästa artikel
Nya försäljningsrekord i Tyskland

Nya försäljningsrekord i Tyskland

NYHETER

Trots pandemin rapporterar CIVD att husbilar och husvagnar säljer som aldrig förr i Tyskland, Europas viktigaste marknad för fritidsfordon. Nyregistreringarna uppges ha ökat med 12,6 procent under första kvartalet 2021 och passerade därmed 24 000 enheter men än mer intressanta är siffrorna för mars.

Utöver kvartalets totalt sett höga ökning på 12,6 procent sticker mars ut på ett speciellt sätt, denna månads ökning var höga 40 procent. Detta rapporterar CIVD (Caravaning Industrie Verband Deutschland), närmast en motsvarighet till HRF i Sverige.

De totala nyregistreringarna blev 24 224 enheter trots att det vid årsskiftet genomfördes en momshöjning som gjorde att många kunder valde att tidigarelägga sina inköp till 2020. Vi har även tidigare skrivit om att den kraftiga ökningen av försäljningen fått flera tillverkare att bygga ut sin produktionskapacitet för att kunna hålla jämna steg med efterfrågan. Det finns i dagsläget inga mörka moln på himlen, trots (eller möjligen tack vare) pandemin och behovet av semester inom varje lands gränser. Om vaccinpassen genomförs som planerat den 26 juni kan dessutom många lättnader vid gränspasseringar förväntas vilket även det skulle kunna innebära en än högre turism med fritidsfordon i tider då många avstår från flygresor.

Mellan january och mars föll dock husvagnsregistreringarna med 15,6 procent, 5 166 enheter, men det ska då ses mot de ovanligt höga siffrorna under samma period 2020.  Detta kompenserades mer än väl av husbilsregistreringarna som ökade med 23,9 procent eller uttryckt i antal 19 058 vilket är nytt rekord för ett första kvartal.

Ökningen i mars på 40,5 procent är anmärkningsvärd men en möjlig indikation på fortsättningen då januari och februari hölls tillbaka av skatteförändringen. Ökningen i mars gäller både husvagnar och husbilar och de senare ökade med hela 52,4 procent vilket inte förringar att husvagnarna ökade med 10,5 procent. Totalt sett gav det en ny all-time-high i Tyskland för en marsmånad.


– Situationen för företag har inte varit särskilt gynnsam hittills i år, så därför är vi desto mer nöjda med att nya registreringar har vänt så kraftigt uppåt igen i mars, säger Daniel Onggowinarso, VD för CIVD. Redan under förra året var efterfrågan på rekordnivåer, men den har nu fått ytterligare skjuts uppåt av Coronapandemin. Det beror på att man med en husvagn eller husvagn kan resa individuellt, självförsörjande och därmed med liten kontakt till andra människor vilket gör fritidsfordon till en av de säkraste semesterformerna i dessa tider. Vi hoppas därför omedelbart på en tydlig öppningsstrategi och perspektiv för husvagnsturism i Tyskland.
 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.