Nästa artikel
Ny fjäder och dämpare till husbil
Tillbehör

Ny fjäder och dämpare till husbil

Publicerad 7 augusti 2013 (uppdaterad 7 augusti 2013)
Chassitillverkaren Al-Ko kommer att lansera ACS på höstens mässa i Düsseldorf. Det är ett nytt komplett fjäderben där stötdämpare och fjäder optimerats för att passa husbilar.

ACS - AL-KO COMFORT SUSPENSION blir en av nyheterna från AL-KO på årets Caravan Salon i Düsseldorf och efterföljande höstmässor. ACS handlar om ett helt nytt komplett fjäderben där både spiralfjädern och stötdämparen har optimerats för att passa karaktären hos husbilar.

Inte minst helintegrerade husbilar har oftast konstant stor last på framaxeln och husbilar har betydligt större karosser än vad Fiat Ducato har när den går som vanlig transportbil.

Spiralfjädern i det nya benet är något högre än Fiats originalfjäder för att ge längre fjädringsväg. Den har också fått en förbättrad fjädringskaraktäristik som ska kombinera bärighet med förbättrad komfort. För att förbättra prestanda ytterligare är även stötdämparen helt nykonstruerad och särskilt avstämd mot den nya spiralfjädern. Stötdämparen ska bidra till en lugnare gång och till att fånga upp stötar och små vibrationer som går upp i ratten. Även stabiliteten och körkänslan sägs bli bättre.

ACS är framtagen i två versioner; en avstämd för Light-chassier och en speciellt avsedd för Heavy-chassier. Bägge varianterna kommer in som extrautrustning från fabrik i husbilstillverkarnas program för säsong 2014 och för eftermontering under vintern/våren 2014. I första steget för AL-KO chassier men senare också för originalchassier. Riktpris är ej klart ännu.

Många husbilar är tunga framtill och då särskilt helintegrerade husbilar. Att uppdatera fjädrar och dämpare kan ge bättre vägegenskaper och komfort.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.