Nästa artikel
Nya nummer klara
NYHETER

Nya nummer klara

Publicerad 27 februari 2017 (uppdaterad 27 februari 2017)
Regeringen beslutade den 16 februari att Sverige ska införa nya registreringsnummer eftersom de nuvarande kombinationerna snart är slut.
Tolv miljoner, så många registrerade fordon klarar vårt system för registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror och idag används runt elva miljoner av dessa. Mot slutet av år 2018 nås enligt Transportstyrelsen en kritisk gräns och det nya formatet planeras att tas i bruk under 2019. Det innebär i praktiken att det kommer att finnas två olika format för registreringsnummer. Som bekant används inte vissa kombinationer för att man vill undvika förväxlingar, vissa förargande ord eller sifferkombinationer samt ord som är siffror (som FEM).

Det finns redan sedan tidigare ett beslut men nu är det slutligen fastställt att de nya registreringsnumren ska börja användas. Genom att byta ut den sista siffran mot en bokstav, bilregistret använder MLB 80A som exempelkombination, ökar antalet tillgängliga kombinationer till omkring 39 miljoner.

De nuvarande kombinationerna finns kvar och det blir inga förändringar för fordon med nuvarande format. Nya fordon fortsätter att få en slumpmässig kombination.

Registreringsskylt-nytt-format_medium.png

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.