Nästa artikel
Nya nummerplåtarna snart här
NYHETER

Nya nummerplåtarna snart här

Publicerad 9 april 2018
De kända nummerkombinationerna med tre bokstäver och tre siffror är snart slut och Transportstyrelsen tidigarelägger introduktionen av de nya numren.
Den 16 februari 2017 beslöt regeringen att utöka antalet möjliga kombinationer på våra registreringsnummer genom att ersätta sista siffran med en bokstav på våra nummerskyltar. Dagens 12,1 miljoner kombinationer lider snabbt mot sitt slut och Transportstyrelsen hänvisar till en hög fordonsförsäljning för att tidigarelägga introduktionen av den nya kombinationstypen. Tidigare gjordes bedömningen att de gamla kombinationerna skulle räcka in på 2019 men redan i sista kvartalet i år börjar de nya delas ut.

De nuvarande kombinationerna finns kvar och det blir inga förändringar för fordon med nuvarande format.

Det är också därför som de nya besiktningsreglerna infördes där föregående besiktning styr när fordonet ska besiktigas nästa gång, inte slutsiffran som alltså fortsättningsvis även kan vara en bokstav. I sammanhanget påpekar vi att alla kollar sin kommande besiktning, de gamla tidskraven stämmer inte nödvändigtvis och många har fått sin besiktning tidigarelagd. Då det inte längre skickas ut några påminnelser finns det anledning att vara uppmärksam på när den ska ske så att man inte får brev om att körförbud har inträtt.

Kombinationerna slumpas ut vilket innebär att inte alla nyregistrerade fordon får den nya typen. Genom att använda en bokstav som sista tecken ökar antalet kombinationer till 39 miljoner. 

Alla kombinationer används dock inte. Några är spärrade av olika skäl som förkortningar av politisk natur (exempelvis FNL), sexuella ord, (exempelvis KUK) och inte heller utskrivna siffror (exempelvis ETT, TRE). Även vissa sifferkombinationer som kan uppfattas som symboliska är spärrade (exempelvis 666). Ändå kan dessa kombinationer finnas på befintliga skyltar då de delats ut innan respektive spärr infördes och byts bara ut om ägaren framför klagomål till Transportstyrelsen och de nyutdelas inte. Inte heller kombinationer som är lätta att förväxla används och bokstäverna I, Q, V, Å, Ä samt Ö med vissa undantag för användningen på personliga skyltar. Därutöver ligger alla kombinationen i ”karantän” en tid efter det att ett fordon skrotats eller avregistrerats av andra skäl, exempelvis export.

Just nu testas olika datasystem så att det inte blir några tekniska problem vid lanseringen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.