Nästa artikel
Nya registreringsskyltar
NYHETER

Nya registreringsskyltar

Publicerad 8 januari 2016 (uppdaterad 8 januari 2016)
Nu börjar de nya tävlingsskyltarna att distribueras. Skylten är avsedd för bilar och motorcyklar som används i tävlingssammanhang vilka har begränsad rätt att framföras på vanliga vägar. Även de gröna saluvagnsskyltarna får vissa mindre ändringar.
Fordon som används i tävlingssammanhang är inte utrustade för ”normal” trafik och saknar ofta grundläggande utrustning som krävs för övriga fordon. Samtidigt behöver dessa fordon ofta transporteras på allmänna vägar, till exempel en rallybil som behöver transportera sig själv mellan två specialsträckor i ett rally. Fordonen har därför dispens att få köras på vägarna i samband med tävling eller träning och skylten införs för att fordonen tydligt ska identifieras som ett fordon med speciella begränsningar i användandet. Idag finns cirka 5 600 tävlingsfordon i vägtrafikregistret, varav 3 600 är rallybilar och 2 000 är tävlingsmotorcyklar. Skyltarna skickas ut under januari månad 2016.
 

Saluvagnsskyltarna (gröna skyltar som används av bland annat bilhandeln för provkörning i samband med försäljning) ändras också vid årsskiftet. Skyltarna har tidigare haft ett klistermärke på mitten av skylten som visar vilken typ av fordon skylten får användas på (exempelvis B = Personbil, MC = Motorcyklar). Klistermärket försvinner vid årsskiftet och ersätts i stället med att förkortningen stansas in till höger om registreringsnumret på skylten. I och med att förkortningen stansas in i skylten försvåras förfalskning. Saluvagnsskyltar som är tidsbegränsade får också giltighetsdatumet instansat i skylten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.