Bild
Nästa artikel
Nya regler kommer stoppa körkortsförnyelse för utlandssvenskar

Nya regler kommer stoppa körkortsförnyelse för utlandssvenskar

NYHETER

Regeringen har föreslagit en ändring som innebär att det inte längre kommer vara möjligt för svenska medborgare, som bor permanent utomlands, att förnya sina svenska körkort. Bakgrunden är en anpassning till EU-regler och förslaget påverkar svenskar bosatta i länder utanför EES-området.

Förslaget innebär att man måste vara permanent bosatt i Sverige eller studera i Sverige sedan minst sex månader för att kunna förnya sitt svenska körkort. Om man istället är permanent bosatt i ett annat land vid utbytestillfället ska det svenska körkortet bytas ut mot det nya landets körkort. Accepteras inte det svenska körkortet för utbyte får man ta om körkortet i det land man numera bor i. 

– Länderna inom EES-området accepterar utbyte av svenska körkort till det egna landets körkort. men så är det inte i alla länder, säger Karin Michaelsson, körkortsutredare på Transportstyrelsen. I vissa länder skiljer sig det dessutom mellan olika delar av landet.

Bakgrunden är att det idag är tillåtet för personer, som bor i ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), att förnya sina svenska körkort utan att man tar hänsyn till var man de facto bor. Detta är något som strider mot reglerna i EU:s tredje körkortsdirektiv som går ut på att körkort ska man skaffa i det land man har sitt permanenta boende. 

Uppskattningsvis 30 000 svenskar skulle påverkas av de nya reglerna. Genomförs förslaget kommer de att kunna fortsätta använda sina svenska körkort så länge de är giltiga. Men därefter måste körkorten förnyas och det är då förändringen kommer att märkas av. 

– Enligt förslaget träder förändringen ikraft den 1 maj 2017. Fram tills dess gäller nuvarande regler om att ansöka om och hämta ut körkort, säger Karin Michaelsson.


Personer som befinner sig tillfälligt utomlands på grund av studier, arbete eller en längre resa påverkas inte av förslaget utan skulle fortfarande kunna förnya sitt svenska körkort och hämta ut det på en svensk ambassad eller ett konsulat eftersom de fortfarande är folkbokförda i Sverige.

Värt att tänka på är att utbyte av körkort till ett annat lands kan påverka körkortsbehörigheten, exempelvis rätten att köra husbil, personbil klass 2, över 3,5 ton om körkortet är utfärdat före 960701.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Senioranders
2017-02-21 14:59

Ja det brukar bli så med allsköns krångligheter.
Men jag betvivlar att de politiska svenskar som jobbar på
ambassader, och liknande, behöver tänka på detta.

En till mig bekant som har jobb på/med ett företag som skickar
'saker' till Sverige som svenska arbetare förädlar och alltså har jobb
med i storleksordningen en fabrik/arbetsplats 450 anställda och en fabrik/
arbetsplats cirka 300 anställda, sa spontant meddetsamma att då stänger
han fabrikerna i Sverige.
Då slipper han allt detta fjant som Sverige/EU håller på med.
Blir väl bra för 'myndigheterna' som då slipper "hantera" företaget och
dess körkortslösa ägare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.