Nästa artikel
Nya regler för vinterdäck
NYHETER

Nya regler för vinterdäck

Publicerad 28 november 2019 (uppdaterad 6 februari 2023)
I år har reglerna för vinterdäck på fordon som är tyngre än 3,5 ton ändrats. Även om de flesta husbilar är framhjulsdrivna gäller sedan regeländringen i somras att samtliga hjul ska vara försedda med vinterdäck, så även eventuellt släp.

För framhjulsdrivna fordon över 3,5 ton har det även tidigare varit krav på att alla hjul ska vara försedda med vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars. Däremot var det förra vintern tillåtet för bakhjulsdrivna fordon att inte ha vinterdäck på framhjulen, något som nu är ändrat då den dåvarande regeln enbart ställde krav på vinterdäck på drivaxeln.

Den nya trafikförordningen ställer även samma krav på släpvagnars däck.

Vinterdäck som används på fordon och på släpvagnar till fordon med en totalvikt över 3 500 kilo ska:

  • vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller
  • vara märkta med POR (Professional Off Road) eller
  • vara dubbade.

Vinterdäck som monteras på andra axlar än drivaxlar och framaxlar på fordon med en totalvikt över 3 500 kg eller på släpvagnar med en totalvikt över 3 500 kg, får i stället vara märkta med:

• M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller "Mud and Snow".

Alla ovan märkningar får användas på framaxeln på fordon med en totalvikt över 3 500 kg fram till och med den 30 november 2024.

Dessutom får ovan märkningar användas på drivaxlar på bilar med en totalvikt över 3 500 kg under förutsättning att däcken är särskilt framtagna för vinterkörning fram till och med den 30 november 2024.

I Transportstyrelsens allmänna råd står till exempel att snökedjor eller sandspridare bör anses som likvärdig utrustning på fordonen. Där beskrivs även vad som menas med vinterväglag: "Vinterväglag bör anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen."

Tänk även på att dert ställs andra krav på mönsterdjup för fordon över 3,5 ton jämfört med lättare fordon.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.