Nästa artikel
Nya regler för vinterhjul börjar gälla 1 juni
NYHETER

Nya regler för vinterhjul börjar gälla 1 juni

Publicerad 28 maj 2019 (uppdaterad 28 maj 2019)
Visserligen är vi mitt i sommaren men det hindrar inte myndigheterna att införa nya regler när det gäller vinterdäck. Den 1 juni ändras förordningen så att det vid vinterväglag krävs vinterdäck på samtliga hjul på tunga fordon.

Från och med den 1 juni gäller att tunga fordon ska ha vinterdäck på samtliga hjul. Transportstyrelsen har därför ändrat reglerna om vinterdäck på tunga fordon och släpvagnar. Dessa börjar användas 2019 och gäller under perioden 1 december - 31 mars när det är vinterväglag.

Genom ändringar i trafikförordningen skärps kraven på vinterdäck på tunga fordon till att omfatta samtliga hjul och då även på släpvagnar till dessa. Tidigare har kravet bara gällt vinterdäck på drivaxeln.

Vinterdäck som används på bilar och på släpvagnar till bilar med en totalvikt över 3 500 kilo ska:

  • vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller
  • vara märkta med POR (Professional Off Road) eller
  • vara dubbade.

Vinterdäck som monteras på andra axlar än drivaxlar och framaxlar på bilar med en totalvikt över 3 500 kg eller på släpvagnar med en totalvikt över 3 500 kg, får i stället vara märkta med:

  • M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller  "Mud and Snow".

Alla ovan märkningar får användas på framaxeln på bilar med en totalvikt över 3 500 kilo fram till och med den 30 november 2024. 

Dessutom får märkningarna ovan användas på drivaxlar på bilar med en totalvikt över 3 500 kg under förutsättning att däcken är särskilt framtagna för vinterkörning fram till och med den 30 november 2024. 

I Transportstyrelsens allmänna råd står att snökedjor eller sandspridare anses som likvärdig utrustning på fordonen. Där beskrivs även vad som menas med vinterväglag: "Vinterväglag bör anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen."

Ändringsföreskrifterna har fått nummer 2019:44 och 2019:45

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.