Bild
Nästa artikel

Nya telefon-virus

DATA-SÄKERHET

Många av oss som gillar mobilt boende gillar även mobil kommunikation. Nu visar det sig att brottslingar har lärt sig utnyttja denna tekniks svagheter och det gäller att se upp.

Årets tredje kvartal var framgångsrikt för virusutvecklare som specialiserar sig på mobila plattformar. Kaspersky Lab har bland annat upptäckt ett nytt skadligt program som kan komma åt offrets bankkonto direkt via mobilen.

Kaspersky Lab har släppt sin senaste rapport över skadliga program från det senaste kvartalet. I juni upptäcktes trojanen Svpeng som kan komma åt mobilanvändarens bankkonto enbart genom att infiltrera mobilen. Vanligtvis krävs att man angriper både offrets mobil och dator för att kunna skaffa tillgång till bankkontot.

Svpeng kollar först saldot på den infekterade mobilen via mobilbanken. Ett automatiskt svar skickas då med erbjudande om att fylla på mobilsaldot. Svpeng accepterar och pengar förs över från offrets bankkonto till mobilen. Cyberbrottslingen kan sedan komma åt pengarna genom att skicka vidare dem från mobilen till en digital plånbok.

I september upptäcktes de första fallen av tredjepartsutvecklade botnät som används för att sprida trojaner. Detta innebär en stor ökning av infektioner och var en viktig faktor i spridningen av Obad, den mest sofistikerade Androidtrojanen som hittills upptäckts.

Enligt statistik från Kaspersky Lab riktas 97,5 procent av alla attacker mot mobila plattformar mot Android.

– Majoriteten av skadliga program riktade mot Android är skapade för att stjäla pengar eller, i andra hand, personlig information. Alla vanliga metoder för att infektera och sprida attackerna – och sedan dölja dem – byter nu i snabb takt måltavla: från datorn till mobilen, säger Viktor Chebyshev, virusanalytiker på Kaspersky Lab. Cyberbrottslingar gör allt för att stjäla så mycket som möjligt och virusskaparna kommer sannolikt att fortsätta öka antalet botnät för att infektera allt fler Androidanvändare.

Hela rapporten går att läsa här.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.