Nästa artikel
Nyrenoverad Göta Kanal öppnad
NYHETER

Nyrenoverad Göta Kanal öppnad

Publicerad 4 maj 2017 (uppdaterad 4 maj 2017)
Traditionsenlig kanonsalut och invigningscykling, förutom en rad talare, förgyllde invigningen av Göta Kanals 185:e år. 

Göta kanalsäsong 2017 invigdes den 3 maj i Norsholm där den hittills största renoveringsinsatsen längs Göta kanal är gjord. Dragvägen och kanalbanken har totalrenoverats, ett omfattande och komplicerat arbete som på vissa delar ersatt, delvis med samma teknik, 200 år gamla konstruktioner. En ny rastplats har också anlagts, vid vilken dagens event hölls i härlig försommarsol.

Talarna belyste under invigningen specifikt satsningen som staten, ägare av Göta kanal, gjort för att bevara Sveriges största kulturarv och säkra dammsäkerhetsperspektivet. Initialt har det satsats 200 miljoner kronor, vitalt för att säkerställa en hållbar framtid på och vid kanalen.

-Vi har all anledning att vara stolta över detta vackra, unika byggnadsverk, ett tekniskt mästerverk som kantas av charmiga hus, fina dragvägar och vackra alléer. En kanal värd att vårda för framtiden vilket vi är tacksamma regeringen satsar på via upprustnings-projektet Göta kanal 2.0, sade Elisabet Nilsson, landshövding Östergötland och ordförande i AB Götakanalbolag, i sitt invigningstal.

Norsholm, beläget i Norrköpings kommun vilken representerades av Lars Stjernqvist kommunstyrelsen ordförande, får ännu ett utflyktsmål och reseanledning för besökare till fots, cykel eller bil. Besöksnäringens möjligheter längs med Göta kanal utvecklas ständigt och var även det ett återkommande ämne hos årets invigningstalare.

- Med över tre miljoner besökare per år är Göta kanal en viktig motor för svensk besöksnäring och besöksnäringen är ett draglok för svensk export som bygger på allt Sverige har att erbjuda, natur, historia, kultur, sport och gastronomi. Göta kanal representerar allt detta i en unik kombination, sade Eva Lindström, statssekreterare Näringsdepartementet under sitt inledande tal och avslutade med att lyfta fram uppdraget och målsättningen om en sammanhängande cykelled längs kanalen till år 2020.

Göta kanals seglationssäsong 2017 är därmed igång och sträcker sig mellan 3 maj och 29 september.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.