Bild
Nästa artikel

Nytt betygssystem på campingplatser

Nyheter

Ett nytt system för att bedöma campingplatser har gradvis införts på campingar anslutna till SCR under de senaste tre åren. Nu kommer campingarna att bedömas i fem olika kriterier - hygien, miljö, service, rekreation och aktiviteter. Dessa bedömningar redovisas i form av staplar och stjärnor.


Skarpare krav
Nu skärper campingbranschen kraven på de svenska campingplatserna. Som en följd av att moderna campingplatser blir allt mer utvecklade genomförs en förändring av klassificeringssystemet som gör att en del anläggningar förlorar stjärnor. Bedömningen görs av SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
— Själva campingplatserna har inte blivit sämre, men vi gör en mer kritisk bedömning där också de mjuka värdena som miljö, service och aktiviteter tar plats, säger Lars Isacson, vd på SCR.

Förra året hade svenska campingplatser över 15 miljoner gästnätter, och det är för gästernas skull som campingbranschen ser över sitt klassificeringssystem. Genom det nya systemet kan gästerna utläsa mycket mer information om varje anläggning, och samtidigt få en snabb översikt.

Ny klassificering med staplar och stjärnor
Förändringen av klassificeringen är en följd av att svenska campingplatser är i en stark utveckling, där standarden hela tiden höjs och utbudet av aktiviteter och service ökar. Den nya klassificeringen innebär att varje campingplats bedöms i fem olika kriterier — hygien, miljö, service, rekreation och aktivitet. Dessa bedömningar redovisas i form av staplar, som syns i campingkatalogen Svensk Camping och Stugor och på sajten camping.se. Utifrån bedömningen av staplarna får varje campingplats också en stjärnbeteckning, från en till fem stjärnor. Tidigare klassificerades campingarna bara med stjärnor, och det är i övergången från det gamla systemet till det nya som vissa campingplatser riskerar att förlora stjärnor.
— En av fördelarna är att gästerna numera enkelt kan utläsa karaktären på varje campingplats, och sedan välja boende efter eget tycke och smak. Det negativa är att när vi nu reviderar stjärnsystemet kan gästerna tro att campingplatserna har blivit sämre, medan vi egentligen skärper kraven, säger Håkan Gusteus, kvalitetschef på SCR.


12 femstjärniga i år
Det nya systemet har genomförts gradvis under tre år, men med årets bedömningar är övergången helt färdig.
Bedömningarna av campingplatserna görs genom personliga besök, som genomförs under juni till augusti. Hur många femstjärniga campingplatser det kommer att finnas år 2011 återstår fortfarande att få reda på, i år finns tolv femstjärniga campinganläggningar i landet.
— En förändring av klassificeringen var nödvändig. Campingplatsernas investeringar och ständiga utveckling har helt enkelt gjort dem för bra, och systemet måste anpassas för att fungera. Femstjärniga campingplatser är riktiga toppställen och ska vara det även i framtiden, säger Lars Isacson

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Anexet
2010-04-29 09:03

Vem behöver Campingplats, när man har Husbil.........

#2
Kalleopis
2011-09-23 15:29

Bra skrivet, börjar bli relativt ostädat på på campingplatserna!
http://www.städning-stockholm.se

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.