Nästa artikel
Nytt gyroskop gör positionen betydligt mer exakt
NYHETER

Nytt gyroskop gör positionen betydligt mer exakt

Publicerad 14 april 2020 (uppdaterad 14 april 2020)
Att bestämma positionen exakt är extra viktigt för självkörande bilar men sannolikt även för andra användningsområden. University of Michigans nya konstruktion har en exakthet som är 10 000 gånger högre än gyroskopet i mobiltelefonen.

I våra telefoner finns små gyroskop och accelerometrar som känner av rotation och acceleration men för självkörande bilar krävs högre precision än dagens teknik. Ny Teknik skriver om den nya och betydligt mer exakta tekniken som University of Michigan tagit fram.

Dagens teknik duger utmärkt till mobiltelefoner men när det kommer till självkörande bilar kan den bristande noggrannheten bli ödesdiger. Felvisningen för en bil som kör i 50 kilometer i timmen kan på en minut bli sju meter och ackumulerat väsentligt mycket mer enligt IEEE Spectrum.

Den teknik som University of Michigan nu tagit fram reducerar de sju metrarna till två millimeter. Felmarginalen ligger på blott 0,0014 grader i timmen, och enligt forskarna innebär det att deras ”PSI-gyroskop” (precision shell integrating) har en 10 000 gånger större exakthet än de gyroskop som sitter i dagens autonoma testfordon. Trots att tekniken är betydligt mer exakt är den inte oöverstigligt mycket dyrare, en tio gånger högre kostnad än för den som används i mobiltelefoner ses som acceptabel. 

– Högpresterande gyroskop är en flaskhals och det har de varit länge. Det här gyroskopet kan ta bort flaskhalsen genom att möjliggöra navigation med hög presicion till låg kostnad i nästan alla autonoma fordon, säger Jae Yoong Cho, en av forskarna bakom tekniken.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.