Bild
Nästa artikel
Nytt rekord för fritidsfordon i Tyskland

Nytt rekord för fritidsfordon i Tyskland

NYHETER

Tyskland är Europas största marknad för husbilar och husvagnar och där slogs det nytt rekord för försäljningen under årets första kvartal.

Totalt nyregistrerades det sammantaget 18 241 husvagnar och husbilar vilket är en ökning med 3,3 procent meddelar Caravaning Indutrie Verband Deutschlands, CIVD.

Skillnaderna mellan husbilar och husvagnar är dock stor om man enbart ser på första kvartalet 2019 mot samma period 2018 men sett ur ett års perspektiv ökar båda kategorierna likartat.

Husvagnarna ökade under första kvartalet med 9,1 procent och på rullande tolvmånadersperiod med 7,1.

Husbilarna har ökat med 0,7 procent under första kvartalet och på rullande tolvmånadersperiod med 8,2. Det ska dock tilläggas att det gentemot 2017 är en ökning på 30,3 procent och årets mer blygsamma ökning beror på regeländringar som gjorde 2018 års siffror för första kvartalet högre än de borde varit då vissa EU-typgodkännanden gick ut i februari 2018. Det var sista möjligheten att registrera in euro 5-godkända bilar vilket gav en ökning på cirka 50 procent i februari 2018. Effekten kan till viss del jämföras med de höga siffror som noterades i Sverige inför skatteändringen vid halvårsskiftet 2018 och att de därefter sjönk.  

I antal nyregistrerades det under första kvartalet ungefär dubbelt så många husbilar sm husvagnar, 12 162 mot 6 079. För husvagnarnas del är det det bästa förstakvartalet sedan 1998.

Det kommer snart siffror för hela Europa och då blir det möjligt att se trender för 2019 i ett bredare perspektiv. Här kan du se CIVD:s statistik för Tyskland mer i detalj.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.