Nästa artikel
Nytt trafikmärke för miljözoner
NYHETER

Nytt trafikmärke för miljözoner

Publicerad 23 januari 2020 (uppdaterad 24 januari 2020)
Det ska bli tydligare märkning för miljözoner och Transportstyrelsen har därför infört ett nytt vägmärke som upplyser vilken utsläppsgräns som gäller för personbilar. Miljözon 2 förbjuder bilar med lägre euroklass än 5.

Syftet med de nya miljözonerna är att förbättra luftkvaliteten i vissa områden och landets kommuner har från den 1 januari 2020 rätt att införa två nya miljözoner, klass 2 och 3. I dessa är endast vissa typer av lättare fordon tillåtna för att på så sätt minska halterna av bland annat kvävedioxid i luften. Vilken utsläppsklass som gäller för ett enskilt fordon framgår av registreringsbeviset.

De nya miljözonerna klass 2 ska inte blandas ihop med miljözon 1 som endast gäller tyngre fordon och sedan tidigare finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Mölndal, Uppsala, Helsingborg, Lund och Umeå.

Stockholm stad är hittills den enda kommun som beslutat om att införa miljözon klass 2 och den gäller på Hornsgatan men inte för korsande trafik.

Vägmärket för miljözoner är nu infört i Vägmärkesförordningen. Tillsammans med E31 Miljözon tillkommer även E32 Slut på miljözon som visar var en miljözon slutar. Om märket används för att informera om att en miljözon börjar ska avståndet till miljözonen anges på en tilläggstavla. Märket kan även vara infogat i ett lokaliseringsmärke.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.