Bild
Nästa artikel
Nytt utseende på körkortet

Nytt utseende på körkortet

Nyheter

I samband med att nya körkortsregler införs den 19 januari 2013 så byter även det svenska körkortet utseende.

 

Det svenska körkortet byter utseende i samband med att nya körkortsregler inför den 19 januari nästa år. Körkortet är uppdaterat med nya förbättrade säkerhetsegenskaper som fastställts i samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium. Säkerhetsaspekterna i arbetet har haft högsta prioritet.

— Över 6 miljoner personer har ett körkort och man använder sitt kort dagligen för att legitimera sig, säger Katarina Fröberg, direktör för Körkortsavdelningen.

Förutom säkerhetsförändringarna så ser körkortet annorlunda ut. Det nya kortet är tunnare och mjukare. Fotot tar mindre plats än tidigare och är placerat i mitten på den vänstra sidan istället för nere i det vänstra hörnet. Den rosa nyansen är också annorlunda. Nu har kortet inslag av gul färg. Man har också valt att presentera födelsesiffrorna som i övriga Europa det vill säga, DD.MM.ÅÅÅÅ. Dessutom kommer det inte finnas någon streckkod på baksidan.

— Tidigare körkort kommer givetvis fortfarande att vara giltiga. De gäller fram tills det datum som finns angivet på kortet. Man behöver alltså inte byta ut sitt gamla körkort förrän giltighetstiden går ut, såvida det inte blir ogiltigt av någon annan anledning, förtydligar Katarina Fröberg.

Här kan du läsa om införandet av nya körkortsregler: Körkortsportalen.

Taggar: Nyheter, Hem
Nytt utseende på körkortet

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.