Nästa artikel
Obetalda parkeringsböter fortsätter att minska
NYHETER

Obetalda parkeringsböter fortsätter att minska

Publicerad 6 mars 2018 (uppdaterad 6 mars 2018)
Under 2017 minskade parkeringsskulderna med tio procent till knappt 539 miljoner och färre personer bötfälldes. Knappt 35 800 personer har en skuld hos Kronofogden till följd av obetalda parkeringsböter visar statistik från Kronofogden som Visma har sammanställt.

Parkeringsskulderna sjönk från 598 miljoner år 2016 till 539 miljoner och antalet personer som hamnade i skuld till följd av parkeringsböter sjönk med fyra procent till 35 775 personer. De senaste två åren har antalet personer med parkeringsskulder minskat med totalt åtta procent.

Antalet personer som är skuldsatta på grund av parkeringsböter minskar i 19 av 21 län. I Jönköping och på Gotland minskar antalet mest, med 14 respektive tio procent. I två av länen, Norrbotten och Halland, ökar antalet skuldsatta med fem respektive en procent.

– Det är glädjande att se att parkeringsskulderna fortsätter att minska. Många har inte utrymme för den här typen av oförutsedda utgifter som kan vara påfrestande för ekonomin i en redan ansträngd budget, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

Det totala skuldbeloppet för obetalda parkeringsböter minskar i 16 av 21 län. Störst var minskningen i Blekinge, där den totala skulden sjönk med hela 22 procent. Därefter följer Skåne och Västernorrland, med en minskning på 16 respektive 11 procent. Trots minskningen på riksnivå så ökar parkeringsskulderna i fem län. Störst var ökningen i Västmanland, med 31 procent.

Kort om parkeringsböter

Parkeringsböters formella benämning är felparkeringsavgift och är en direkt följd av att man fått en felparkeringsanmärkning. På kommunens gator sköter Transportstyrelsen administrationen av parkeringsanmärkningarna. Man har åtta dagar på sig att betala en felparkeringsavgift och därefter går en påminnelse ut. Enligt lagen om god inkassosed bör inte fristen vara kortare än fyra veckor mellan påminnelse och inkassokrav.

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.